ΥΓΕΙΑ

Η στάση ζωής που μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Σινάνη Αικατερίνη

Το να αισθάνεται κάποιος ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους και τα υλικά αγαθά που έχει, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο να πάθει έμφραγμα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Η στάση ζωής που μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Περισσότερα από 900 άτομα ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας πόσο συμφωνούν με τη δήλωση «Έχω τόσα πολλά στη ζωή για τα οποία πρέπει να είμαι ευγνώμων», καθώς επίσης και για το πόσο ευγνώμονες ένιωθαν σε πολλούς ανθρώπους.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι εξέφρασαν τη μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη, είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα τα επόμενα τέσσερα έως εννέα χρόνια.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το να γράφει κανείς σύντομες λίστες με πράγματα για τα οποία αισθάνεται ευγνώμων, μπορεί να ενισχύσει την ευζωία και το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ωστόσο, ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ευγνωμοσύνης αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος, μόνο αν οι αγχωτικές καταστάσεις αύξαναν και τον καρδιακό τους ρυθμό.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση των ευρημάτων, καθώς ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός ως αντίδραση στο στρες, έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι τα ευρήματα εξηγούνται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να ανταπεξέλθουν σε στρεσογόνες καταστάσεις, είναι συνήθως αυτοί που είναι πιο ευγνώμονες στη ζωή.

Αυτό μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό τους ρυθμό, σημαίνει όμως και ότι είναι γενικά λιγότερο αγχωμένοι και ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, άρα έχουν και λιγότερες πιθανότητες εμφράγματος.

Ο επικεφαλής της μελέτης Brian Leavy, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Maynooth στην Ιρλανδία, είπε: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα θετικά συναισθήματα, όπως η ευγνωμοσύνη, συνδέονται με καλύτερη υγεία, και ειδικά καρδιαγγειακή υγεία».

Στη μελέτη συμμετείχαν 912 άτομα στις ΗΠΑ, μέσης ηλικίας 57 ετών. Ρωτήθηκαν σχετικά με την ευγνωμοσύνη και υποβλήθηκαν σε ένα αριθμητικό τεστ για να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους τους.

Έκαναν επίσης ένα τεστ στο οποίο έβλεπαν λέξεις γραμμένες με γραμματοσειρά που μπορούσε να τους μπερδέψει, π.χ. τη λέξη κόκκινο με κίτρινα γράμματα, και έπρεπε να ανταποκριθούν γρήγορα στο χρώμα της γραμματοσειράς, αντί στο χρώμα που περιέγραφε η λέξη.

Για να αυξηθεί η πίεση, τους ενημέρωσαν ότι εάν δεν απαντούσαν αρκετά γρήγορα, οι απαντήσεις τους θα επισημαίνονταν αυτόματα ως λανθασμένες.

Οι άνθρωποι που ήταν πολύ ευγνώμονες για τα πράγματα και τους ανθρώπους που είχαν στη ζωή τους και των οποίων ο καρδιακός ρυθμός αυξήθηκε ως αντίδραση στα αγχωτικά τεστ, είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι ευγνώμονες, οι οποίοι μπορεί επίσης να είναι πιο αισιόδοξοι και θετικοί, μπορεί να έχουν ασχοληθεί περισσότερο με αγχωτικές εργασίες και να έχουν προσπαθήσει περισσότερο να τις ολοκληρώσουν, επομένως αυξάνονται οι καρδιακοί τους παλμοί, που μπορεί να σημαίνει ότι ένιωσαν λιγότερη πίεση.

Το αίσθημα ευγνωμοσύνης συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες, όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και το αν κάπνιζαν.

Αυτό ίσχυε παρά το γεγονός ότι το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και σχεδόν ένας στους 10 είχε διαβήτη, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychology.