ΥΓΕΙΑ

Από 17 τύπους καρκίνου κινδυνεύουν οι υπέρβαροι στην εφηβεία (λίστα)

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ερευνητές ανακάλυψαν μια επικίνδυνη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας στους άνδρες εφήβους και πολλών μορφών καρκίνου.

Από 17 τύπους καρκίνου κινδυνεύουν οι υπέρβαροι στην εφηβεία (λίστα)
Bigstock

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ αποκαλύπτει ότι οι νεαροί ενήλικες που είναι υπέρβαροι όταν είναι 18 ετών έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν 17 διαφορετικούς τύπους καρκίνου αργότερα στη ζωή τους.

Νωρίτερα φέτος οι ίδιοι ερευνητές παρουσίασαν ευρήματα που υποδεικνύουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα αερόβιας φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας σε ηλικία 18 ετών. Αυτός ο κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από το αν αυτοί οι άνδρες ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι εκείνη την εποχή.

Τώρα, σε δύο νέες μελέτες, εμβαθύνουν στο θέμα, εστιάζοντας στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ως παράγοντα, ενώ εξακολουθούν να εξετάζουν τα επίπεδα αερόβιας φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ στην ηλικία των 18 σχετίζεται με ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων καρκίνων αργότερα στη ζωή, ξεπερνώντας τον αντίκτυπο της κακής φυσικής κατάστασης στην ίδια ηλικία.

Υψηλός ΔΜΣ και 17 διαφορετικοί καρκίνοι

Η μελέτη εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ του υψηλού ΔΜΣ προς το τέλος της εφηβείας και του αυξημένου κινδύνου 17 διαφορετικών τύπων καρκίνου. Αυτοί οι καρκίνοι είναι οι εξής:

  1. Καρκίνος πνεύμονα
  2. Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου
  3. Καρκίνος εγκεφάλου
  4. Καρκίνος θυρεοειδούς
  5. Καρκίνος οισοφάγου
  6. Καρκίνος στομάχου
  7. Καρκίνος παγκρέατος
  8. Καρκίνος ήπατος
  9. Καρκίνος παχέος εντέρου
  10. Καρκίνος ορθού
  11. Καρκίνος νεφρού
  12. Καρκίνος ουροδόχου κύστης
  13. Κακόηθες μελάνωμα
  14. Λευχαιμία
  15. Πολλαπλό μυέλωμα
  16. Λέμφωμα Hodgkin
  17. Λέμφωμα μη-Hodgkin

Για αρκετούς από αυτούς τους τύπους καρκίνου, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος ακόμη και εντός του συνήθους εύρους του φυσιολογικού βάρους (ΔΜΣ 18,5-24,9). Για παράδειγμα, οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, του ήπατος και των νεφρών, καθώς και το κακοήθες μελάνωμα και το λέμφωμα μη-Hodgkin, εμφάνισαν αυξημένους κινδύνους ακόμη και με ΔΜΣ 20-22,4.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι ο τρέχων ορισμός του φυσιολογικού βάρους μπορεί να είναι πιο κατάλληλος για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ η διατήρηση ενός βέλτιστου βάρους κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή μπορεί να απαιτεί χαμηλότερο εύρος ΔΜΣ.

Η ξεχωριστή περίπτωση του καρκίνου του προστάτη

Ένας τύπος καρκίνου, ο καρκίνος του προστάτη, εμφάνισε διαφορετικό πρότυπο. Βρέθηκε ότι ήταν πιο συχνός μεταξύ ανδρών που δεν ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι κατά τη στιγμή της κατάταξης στον στρατό. Αυτή η απόκλιση μπορεί να οφείλεται στο ότι άνδρες κανονικού βάρους αναζητούσαν ιατρική φροντίδα για προβλήματα προστάτη νωρίτερα, οδηγώντας σε πιο έγκαιρες διαγνώσεις.

Οι καρκίνοι στην κοιλιακή χώρα έδειξαν υψηλότερο κίνδυνο

Η συσχέτιση μεταξύ υψηλού ΔΜΣ και κινδύνου καρκίνου ήταν ιδιαίτερα έντονη για τους καρκίνους της κοιλιάς, όπως εκείνοι που επηρεάζουν τον οισοφάγο, το στομάχι και τα νεφρά. Οι παχύσαρκοι άνδρες κατά τη στράτευση αντιμετώπιζαν τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των καρκίνων. Η μελέτη υπολόγισε ότι το ανθυγιεινό βάρος μπορεί να ευθύνεται για το 15-25% τέτοιων περιπτώσεων καρκίνου στη Σουηδία σήμερα.

Οι ερευνητές προβλέπουν σημαντική αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία των νέων τα επόμενα 30 χρόνια. Με βάση τον τρέχοντα επιπολασμό του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στους 18χρονους άνδρες στη Σουηδία, αυτή η αύξηση θα μπορούσε να είναι σημαντική. Για παράδειγμα, το ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου που αποδίδεται σε υψηλό ΔΜΣ μπορεί να αυξηθεί στο 32% και για τον καρκίνο του οισοφάγου μπορεί να φτάσει το 37%.

Κάλεσμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στη νεολαία

“Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Βλέπουμε σχέση μεταξύ ανθυγιεινού βάρους και καρκίνου σχεδόν σε κάθε όργανο, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Aron Onerup, μεταδιδάκτορας στην Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και στο St. Jude Children's Research Hospital στο Μέμφις. “Δεδομένης της ανησυχητικής τάσης της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία, αυτή η μελέτη ενισχύει την ανάγκη χρήσης ισχυρών πόρων για την αναστροφή αυτής της τάσης”, πρόσθεσε.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ανδρών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο σε αυτήν την ομάδα. Αποκάλυψε ότι οι άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι κατά τη διάγνωση είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε πέντε χρόνια από τη διάγνωση ορισμένων μορφών καρκίνου, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη σημασία της αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το βάρος στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

Οι δύο νέες μελέτες δημοσιεύονται στα περιοδικά Obesity και Cancer Medicine.

Πηγές: studyfinds.org, gu.se