ΥΓΕΙΑ

Βιολογική ηλικία: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας

Σινάνη Αικατερίνη

Εκτός από τη χρονολογική μας ηλικία, υπάρχει και αυτή που οι επιστήμονες αποκαλούν «βιολογική» ηλικία, η οποία βασίζεται σε διάφορες μετρήσεις που δείχνουν πόσο καλή είναι η υγεία μας.

Βιολογική ηλικία: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας

Νέα σουηδική έρευνα διαπιστώνει ότι οι λιγότερο υγιείς άνθρωποι, με βιολογική ηλικία που ξεπερνά τη χρονολογική τους ηλικία, μπορεί να έχουν υψηλότερες πιθανότητες για άνοια και εγκεφαλικό.

«Επειδή οι άνθρωποι γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς, η χρονολογική ηλικία είναι ένα μάλλον ανακριβές μέτρο την εκτίμηση των κινδύνων υγείας», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Sara Hägg, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ιατρικής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη.

Η Hägg και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν δείκτες όπως τα λιπίδια στο αίμα, το σάκχαρο, η αρτηριακή πίεση, η πνευμονική λειτουργία και ο Δείκτης Μάζας Σώματος, για να αξιολογήσουν καλύτερα τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου.

Στη συνέχεια εξέτασαν δεδομένα για πάνω από 325.000 Βρετανούς που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων UK Biobank. Οι ερευνητές εξέτασαν τους «βιοδείκτες» της βιολογικής ηλικίας και στη συνέχεια συνέκριναν τα ποσοστά εννέα ετών για νευρολογικές παθήσεις όπως η άνοια, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ALS (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ή νόσος του Lou Gehrig) και η νόσος του Πάρκινσον.

«Αν η βιολογική ηλικία ενός ατόμου είναι πέντε χρόνια υψηλότερη από την πραγματική του ηλικία, το άτομο έχει 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει αγγειακή άνοια ή να υποστεί εγκεφαλικό», δήλωσε ο συν-επικεφαλής της μελέτης Jonathan Mak.

Ο κίνδυνος αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης, επίσης αυξανόταν με την αύξηση της βιολογικής ηλικίας, δεν παρατηρήθηκε ωστόσο κάποια επίδραση σε ότι αφορά στη νόσο του Πάρκινσον.

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, είναι όμως πολύ πιθανό το να είναι κάποιος υγιής να μειώνει τους κινδύνους για τον εγκέφαλο, λένε οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.