ΥΓΕΙΑ

Πόσο αυξάνει τη βιολογική ηλικία της γυναίκας η εγκυμοσύνη

Σινάνη Αικατερίνη

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης το γυναικείο σώμα υφίσταται σημαντικές αλλαγές για να υποστηρίξει το έμβρυο που αναπτύσσεται.

Πόσο αυξάνει τη βιολογική ηλικία της γυναίκας η εγκυμοσύνη

Αυτή η έντονη φυσιολογική διαδικασία μπορεί να επηρεάσει τη βιολογική ηλικία της γυναίκας.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της βιολογικής ηλικίας. Ωστόσο, αυτή η τάση μπορεί να αντιστραφεί τους επόμενους μήνες.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η αντιστροφή της βιολογικής γήρανσης ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες που θήλαζαν αποκλειστικά τα μωρά τους ή είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι η βιολογική γήρανση, μια διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρά μας δημιουργούν βλάβες και δυσλειτουργίες με την πάροδο του χρόνου, δεν εξελίσσεται με γραμμικό τρόπο – ούτε μόνο προς τα εμπρός.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει αλλαγές στους επιγενετικούς δείκτες – χημικές ετικέτες που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων μας.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρα Βαντίμ Γκλάντισεφ, διερεύνησε τις επιγενετικές αλλαγές σε έγκυες, που επηρεάζουν τη δραστηριότητα των γονιδίων χωρίς να αλλάζουν τον ίδιο τον κώδικα του DNA. Αυτές οι αλλαγές παρακολουθούν τη βιολογική μας ηλικία, προσφέροντας ενδείξεις για την ευαλωτότητά μας σε μελλοντικές ασθένειες. Ωστόσο, μέρος αυτής της κυτταρικής γήρανσης φαίνεται να αντιστρέφεται τους μήνες μετά τον τοκετό, αν και όχι ομοιόμορφα για όλες τις γυναίκες. Αν και αυτό ήταν κάπως αναμενόμενο, η έκταση της πιθανής «αναζωογόνησης» εξέπληξε τους ερευνητές.

Η έρευνα δείχνει ότι η βιολογική γήρανση δεν είναι πάντα γραμμική.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 119 γυναίκες κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη τους, προκειμένου να επιβεβαιώσουν και να επεκτείνουν μια μικρότερη σχετική μελέτη που είχαν διεξάγει πέρυσι. Η ομάδα εξέτασε επίσης την επιγενετική τροποποίηση και συγκεκριμένα τη μεθυλίωση του DNA. Αυτή η διαδικασία προσθέτει ομάδες μεθυλίου στα γονίδια, αλλάζοντας την έκφρασή τους. Δεδομένου ότι αυτές οι αλλαγές συσσωρεύονται φυσικά με την ηλικία, οι παραλλαγές μπορεί να σημαίνουν επιταχυνόμενη ή επιβράδυνση της γήρανσης των ιστών.

Διαπίστωσαν ότι δείγματα αίματος πρώιμης, μέσης και όψιμης κύησης έδειξαν υψηλότερα επίπεδα βιολογικής φθοράς από τα αναμενόμενα. Τα πρότυπα μεθυλίωσης του DNA έδειξαν ότι οι βιολογικές ηλικίες των συμμετεχόντων ήταν 1-2 χρόνια μεγαλύτερες από τις πραγματικές χρονολογικές τους ηλικίες. Αυτό υποδηλώνει ότι το στρες της εγκυμοσύνης μπορεί να επιταχύνει προσωρινά τη βιολογική γήρανση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τάση αυτή αντιστράφηκε τρεις μήνες μετά τον τοκετό στις 68 από τις 119 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη. Η βιολογική τους ηλικία ήταν πλέον 3-8 χρόνια μικρότερη από ό,τι στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι φαίνεται να επηρεάζουν την αντιστροφή της κυτταρικής γήρανσης. Για παράδειγμα, οι γυναίκες οι οποίες ήταν υπέρβαρες πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να βιώσουν μια λιγότερο έντονη αντιστροφή της κυτταρικής γήρανσης μετά τον τοκετό. Επίσης, ο αποκλειστικός θηλασμός συνδέεται με σημαντική μείωση της βιολογικής ηλικίας σε σχέση με το τάισμα με μπιμπερό ή με μια μικτή προσέγγιση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.