ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Νηστεία 5 μέρες τον μήνα μειώνει κατά 2,5 χρόνια τη βιολογική ηλικία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τρεις κύκλοι μιας λεγόμενης “δίαιτας μίμησης νηστείας” (fasting-mimicking diet ή FMD) αποδείχθηκε ότι μειώνουν βιοδείκτες που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, το ηπατικό λίπος και άλλους δείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Νηστεία 5 μέρες τον μήνα μειώνει κατά 2,5 χρόνια τη βιολογική ηλικία
Bigstock

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, Valter Longo, επικεφαλής συγγραφέας της νέας σχετικής μελέτης, είναι εκείνος που σχεδίασε την FMD.

Αυτή η νηστεία πέντε ημερών τον μήνα είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλή σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και θερμίδες.

Η μελέτη εξέτασε τον αντίκτυπο της νηστείας 5 ημερών ανά μήνα σε δύο κλινικές μελέτες, οι οποίες περιελάμβαναν άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν την FMD, την εφάρμοζαν για 5 ημέρες τον μήνα και τηρούσαν κανονική διατροφή για τις υπόλοιπες 25 ημέρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα FMD είχαν λιγότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, χαμηλότερο δείκτη HbA1c και καλύτερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα. Είχαν επίσης λιγότερο κοιλιακό λίπος και λίπος στο συκώτι, μαζί με βελτιωμένους δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος, που υποδηλώνουν χαμηλότερη φλεγμονή.

Επιπλέον, και οι δύο κλινικές μελέτες έδειξαν ότι όσοι ακολούθησαν το διατροφικό πλάνο FMD είχαν μειώσει τους δείκτες που σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση κατά 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature.

Νηστεία 5 μέρες τον μήνα

Αυτή η κλινική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 100 συμμετέχοντες, έδειξε ότι μια φυτική διατροφή που μιμείται τον τρόπο που γίνεται η νηστεία και εφαρμόζεται 5 ημέρες τον μήνα θα μπορούσε να μειώσει τη βιολογική ηλικία των ανθρώπων μετά από τρεις μόνο μηνιαίους κύκλους και χωρίς να αλλάξει κάτι άλλο στον τρόπο ζωής τους.

Οι ερευνητές παρείχαν στους συμμετέχοντες τροφή που είχε διαμορφωθεί ώστε να περιέχει ορισμένες αναλογίες μακρο- και μικρο-θρεπτικών συστατικών, όπως σούπες, ενεργειακές μπάρες, σνακ και τσάγια, για τις ημέρες 1-5.

Αυτά παρασχέθηκαν από την εταιρεία L-Nutra Inc., μια εταιρεία που πουλάει έτοιμα συσκευασμένα γεύματα για άτομα που νηστεύουν. Δύο από τους συγγραφείς της έρευνας “έχουν μετοχικό ενδιαφέρον στην εταιρεία L-Nutra”, αναφέρεται ρητά στην σχετική δημοσίευση.

Η πρώτη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από αυτούς τους δύο ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο Metabolic Health and Disease το 2023 και έδειξε παρόμοια αποτελέσματα.

“Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα πειστικά επειδή και οι δύο μελέτες, μία στο Λος Άντζελες και μία στο Τενεσί, έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα στην μείωση της βιολογικής ηλικίας κατά 2,5 χρόνια. Επίσης έδειξαν παράλληλες ενδείξεις αναζωογόνησης ή βελτιωμένης λειτουργίας/υγείας διαφόρων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού, του ηπατικού και του ενδοκρινικού συστήματος”, δήλωσε ο καθηγητής Longo.

“Το επόμενο βήμα είναι να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε σε πολλά πανεπιστήμια να εκτελούν κλινικές δοκιμές για να δοκιμάσουν το πώς οι κύκλοι αυτής της τυποποιημένης νηστείας 5 ημερών τον μήνα, με τροφές που αποστέλλονται έτοιμες στο σπίτι του χρήστη, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν νεότεροι αλλά και να προλάβουν ή να θεραπεύσουν ασθένειες όπως ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος, ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ, θεωρώντας ότι η βιολογική ηλικία και η δυσλειτουργία πολλαπλών συστημάτων είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου γι' αυτές τις ασθένειες”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα οφέλη ενός διατροφικού πλάνου που μιμείται τη νηστεία

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτή η δίαιτα μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία.

Μείωση της φλεγμονής

"Η FMD κάνει ακριβώς αυτό καταλαβαίνουμε από το όνομά της. Είναι ευεργετική για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και την μείωση της συνολικής φλεγμονής σε όλο το σώμα. Δίνοντας χρόνο στο σώμα σας να ξεκουραστεί, αντί να χωνέψει, μας επιτρέπει να θεραπεύσουμε τη φλεγμονή και να δώσουμε ενέργεια σε πιο πιεστικά εσωτερικά προβλήματα”, είπε η δρ. Nicole Avena, σύμβουλος διατροφής, επίκουρη καθηγήτρια νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Mount Sinai και επισκέπτρια καθηγήτρια ψυχολογίας υγείας στο πανεπιστήμιο Princeton.

Μείωση βιολογικής ηλικίας και παραγόντων κινδύνου για νόσο

Πολλές ασθένειες του τρόπου ζωής, όπως ο διαβήτης ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις, σχετίζονται με βραχύτερη διάρκεια ζωής.

“Αυτές οι ασθένειες αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα και επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS). Τα ROS προκαλούν ασθένειες σε υπερβολικό βαθμό, επομένως ο στόχος για έναν τρόπο ζωής με χαμηλή φλεγμονή όπως το διατροφικό πλάνο FMD είναι ευεργετικό για τη γήρανση”, εξήγησε η δρ. Avena.

Πηγή: medicalnewstoday.com