ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2 και κατάθλιψη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Σινάνη Αικατερίνη

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν και κατάθλιψη, συνδυασμός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβήτης τύπου 2 και κατάθλιψη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

«Περισσότεροι από 35 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη και πάνω από 95 εκατομμύρια βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη, καθιστώντας τον διαβήτη μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Jagdish Khubchandani, καθηγητής επιστημών δημόσιας υγείας στο New Mexico State University και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων παλεύει με κατάθλιψη, άγχος ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας», πρόσθεσε.

Για να διερευνήσουν τη συσχέτιση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για σχεδόν 15.000 άτομα από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή την περίοδο 2005-2010. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέδεσαν τα δεδομένα με αρχεία θανάτου από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πάνω από το 10% των ενήλικων Αμερικανών πάσχουν από κατάθλιψη ή διαβήτη. Συνολικά, οι συμμετέχοντες με διαβήτη είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εκείνους χωρίς διαβήτη.

Ο κίνδυνος θανάτου υπερτετραπλασιάστηκε για τους συμμετέχοντες με διαβήτη και κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κάποια από τις δύο νόσους.

«Ο διαβήτης είναι από μόνος του μια εξουθενωτική πάθηση και η κατάθλιψη την επιδεινώνει», είπε ο Khubchandani. «Δυστυχώς, πολλοί Αμερικανοί με διαβήτη αντιμετωπίζουν οικονομικές και συναισθηματικές δυσκολίες που καθιστούν δύσκολη τη διαχείριση της νόσου».

Πολλοί δημογραφικοί, ψυχοκοινωνικοί και βιολογικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να ευθύνονται για την ταυτόχρονη εμφάνιση κατάθλιψης και διαβήτη, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι κοινά σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο συννοσηρότητας. Αυτά περιλαμβάνουν τα μικρότερα εισοδήματα, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, το να ανήκει κάποιος σε φυλετική/εθνοτική μειονότητα, τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Περίπου το 75% των πασχόντων με διαβήτη λαμβάνουν θεραπεία για τη διαχείριση της νόσου σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ. Πάνω από το 50% των διαβητικών με προβλήματα ψυχικής υγείας, ωστόσο, δεν λαμβάνουν επαρκή φροντίδα ψυχικής υγείας, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη συνιστά στους γιατρούς να ενσωματώσουν τη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια και εξειδικευμένη φροντίδα για τον διαβήτη.

«Η βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας για τον διαβήτη και τα συνυπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ευημερία και το προσδόκιμο ζωής για τους Αμερικανούς που ζουν με διαβήτη», είπε ο Khubchandani.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews.