ΥΓΕΙΑ

Το να “πεθάνεις από τα γέλια” δεν είναι αστείο, λέει η επιστήμη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μπορούν πραγματικά οι άνθρωποι να πεθάνουν στο γέλιο;

Το να “πεθάνεις από τα γέλια” δεν είναι αστείο, λέει η επιστήμη
Bigstock

"Πεθαίνω στα γέλια"! Αν και η έκφραση είναι μια προφανής υπερβολή, υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από αυτήν;

Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο, είναι πιθανό και έχουν καταγραφεί στο παρελθόν περιπτώσεις θανάτων που σχετίζονται με το γέλιο!

Πώς το γέλιο μπορεί να προκαλέσει ντόμινο επιδράσεων στο σώμα

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους το γέλιο μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα. Ένα από τα πιο ευάλωτα τέτοια μονοπάτια είναι μέσω της καρδιάς. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα ιδιαίτερα έντονο και μακράς διάρκειας γέλιο μπορεί να προκαλέσει κάτι που ονομάζεται “συγκοπή από το γέλιο”, μια κατάσταση που προκαλεί την ταχεία πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό πυροδοτεί μια αυξημένη απόκριση από το αυτόνομο νευρικό σύστημα (το δίκτυο των νεύρων που ρυθμίζει ακούσιες φυσιολογικές διεργασίες) και οδηγεί σε μια προσωρινή πτώση στην ποσότητα του αίματος που ρέει στον εγκέφαλο. Αυτή με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης.

“Όταν γελάτε, κινείτε το στήθος σας πάνω-κάτω, και αυτό αλλάζει την πίεση στη θωρακική κοιλότητα [στήθος] και μπορεί να επηρεάσει αυτό που ονομάζεται πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο μεταφέρει σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και των περισσότερων εσωτερικών οργάνων”, λέει ο δρ. Todd Cohen, επικεφαλής καρδιολογίας και διευθυντής καινοτομίας ιατρικών συσκευών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης. “Μπορεί να σας προκαλέσει λιποθυμία, ή –πολύ, πολύ, πολύ σπάνια– να λιποθυμήσετε, ειδικά όταν είναι πολύ υπερβολικό γέλιο”.

Η πρώτη καταγεγραμμένη συγκοπή από το γέλιο

Η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση συγκοπής από γέλιο ήταν το 1997, όταν ένας 62χρονος ασθενής με υπέρταση και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, λιποθύμησε πολλές φορές, καθώς τον έπιασε πολύ έντονο γέλιο παρακολουθώντας ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς "Seinfeld". Από εκείνο το περιστατικό, βγήκε και η ονομασία της πάθησης "συγκοπή Seinfeld”!

Ο ασθενής δεν πέθανε από την πάθηση και αυτός ο τύπος συγκοπής συνήθως προκαλεί απλά λιποθυμία στο άτομο για λίγα λεπτά, είπε ο δρ. Cohen. Αν και είναι πιθανό η συγκοπή που προκαλείται από το γέλιο να προκαλέσει και καρδιακή διακοπή, ο μεγαλύτερος κίνδυνος από αυτά τα λιποθυμικά επεισόδια είναι ότι θα μπορούσαν να συμβούν σε επικίνδυνες καταστάσεις, πρόσθεσε.

“Είναι πιθανό κάποιος να έχει αυτή την πάθηση και να πέσει και να χτυπήσει το κεφάλι του, ή να πέσει από μια σκάλα ή να πέσει από τον τερματικό σταθμό του μετρό σε ένα τρένο και να πεθάνει”, είπε, τονίζοντας όμως ότι είναι απίστευτα απίθανο.

smiling portrait of candid laughing woman on the beach summer vacation happy mood

Το γέλιο επηρεάζει την ποσότητα του αέρα σε καρδιά, πνεύμονες κι εγκέφαλο

Σε άλλες περιπτώσεις, το γέλιο μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του αέρα που φτάνει στην καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, τα υψηλά συναισθήματα, όπως η βαθιά διασκέδαση, μπορούν να αυξήσουν τους ρυθμούς αναπνοής και να πυροδοτήσουν εξάρσεις συμπτωμάτων άσθματος, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω από την ασυνήθιστη αναπνοή που σχετίζεται με το γέλιο. Σε μια μελέτη του 2009, ερευνητές εξέτασαν 105 ασθενείς με άσθμα και διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 40% παρουσίασε άσθμα που προκαλείται από το γέλιο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι κρίσεις άσθματος μπορεί να είναι θανατηφόρες εάν κάποιος δεν έχει πρόσβαση στη συσκευή εισπνοής του.

Θεωρητικά, το γέλιο θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ξαφνικό σπασμό των φωνητικών χορδών (λαρυγγοσπασμός) ή ασφυξία εάν δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο ανάμεσα στα γέλια. Ωστόσο, οι πιθανότητες γι' αυτές τις αιτίες θανάτου είναι ελάχιστες, σύμφωνα με τη δρ. Megan Kamath, καρδιολόγο στο UCLA Health και επίκουρη κλινική καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο UCLA.

“Αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θανάτου από γέλιο λόγω ασφυξίας ή καρδιακής ανακοπής, παραμένει μια γενικά απίθανη αιτία θανάτου για υγιή άτομα”, είπε η ίδια.

Γενικά το γέλιο κάνει (πολύ) καλό

Μάλιστα, το γέλιο όχι μόνο είναι γενικώς είναι ακίνδυνο, αλλά είναι και ωφέλιμο για την υγεία σας στη συντριπτική πλειονότητα των καταστάσεων, είπε ο δρ. Cohen.

“Νομίζω ότι το γέλιο και το χιούμορ μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς να προχωρήσουν με την κατάστασή τους και να τους δώσουν μια διαφορετική οπτική στο ιατρικό τους πρόβλημα και να τους κρατήσουν πιο παρόντες στην στιγμή και πιο ανοιχτούς στο να απολαμβάνουν τη ζωή”, είπε.

Μελέτες δείχνουν ότι το γέλιο μπορεί να μειώσει το άγχος, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη) αυξάνοντας παράλληλα την απελευθέρωση ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας του εγκεφάλου που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Επιπλέον, το γέλιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της ροής οξυγόνου σε όλο το σώμα και στην μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη.

“Πιστεύω ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο και είναι πολύ απίθανο να σκοτώσει κάποιον. Αλλά είναι θεωρητικά πιθανό να πεθάνεις από τα γέλια, είπε ο δρ. Cohen.

Πηγή: livescience.com