ΟΜΟΡΦΙΑ

Τι φανερώνει ο τρόπος που γελάμε;

Ξέρετε ότι είναι 30 φορές πιο πιθανό να γελάσετε αν είστε μαζί με κάποιον άλλον από το να είστε μόνοι; Όπως λένε το γέλιο είναι μεταδοτικό και αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να ρυθμίζεται από μια κοινωνική περίσταση. Αν κάποιος ξεκινήσει να γελά σε μια παρέα, θα ακολουθήσουν και άλλοι, μιμούμενοι τη συμπεριφορά του. Ο καθένας όμως με τον δικό του, διαφορετικό τρόπο, ο οποίος μαρτυρά στοιχεία για την προσωπικότητά του!

Τι φανερώνει ο τρόπος που γελάμε;

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη γέλιου. Για παράδειγμα, το ασυγκράτητο γέλιο διαφέρει πολύ από το ευγενικό, κοινωνικό γέλιο. Σύμφωνα με την επιστήμονα γνωσιακών επιστημών Σόφι Σκοτ, το πρώτο, δηλαδή το μη προσποιητό, κρατά περισσότερο και έχει υψηλότερο τόνο. Οι πνεύμονες πιέζονται περισσότερο να βγάλουν τον αέρα από μέσα τους και παράλληλα οι συσπάσεις ή οι περίεργοι και διαφορετικοί ήχοι που βγαίνουν ταυτόχρονα αποτελούν τρόπους με τους οποίους ξεχωρίζουμε ένα αληθινό και αυθόρμητο γέλιο από ένα προσποιητό. Αντίθετα, το προσποιητό γέλιο είναι κυρίως ελεγχόμενο και ένρινο.

Σύμφωνα με την Τζούντι Τζέιμς, η οποία εξειδικεύεται σε θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς και γλώσσας του σώματος, όλοι μας έχουμε διαφορετικούς τρόπους να γελάμε και τους χρησιμοποιούμε για διαφορετικούς σκοπούς ανάλογα με τις περιστάσεις. «Τα περισσότερα από αυτά τα στιλ γέλιου είναι στο φάσμα της ''κοινωνικής συγκάλυψης'', δηλαδή τα χρησιμοποιούμε για να είμαστε ευγενικοί ή για να δημιουργήσουμε κοινωνικές σχέσεις».

Τι συμβαίνει όμως με το πραγματικό, αυθόρμητο, πηγαίο γέλιο; Πρόκειται για το γέλιο που μας ντροπιάζει, μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα και ακούγεται περίεργο... Μπορεί να περιλαμβάνει ρουθουνίσματα και «κακαρίσματα» που μας κάνουν να νιώθουμε αμήχανα... Έτσι, προκειμένου να αισθανόμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι, το καταπιέζουμε και βρίσκουμε άλλους τρόπους για να το εκφράζουμε. Αυτό μπορεί να γίνεται είτε συνειδητά, είτε υποσυνείδητα.

Για παράδειγμα, μια αστεία γκριμάτσα αρκεί για να κάνει ένα παιδί να γελάσει. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι αυθόρμητο και δεν έχει τις αναστολές που αποκτάμε αργότερα στη ζωή. Αντίθετα, αν κάποιος ενήλικας είναι συνεσταλμένος, έχει «δουλέψει» τον τρόπο που γελάει και συνήθως τείνει να καλύπτει το πρόσωπό του και να συγκρατεί το γέλιο του. Το ίδιο συμβαίνει όταν κάποιος θεωρεί ότι έχει άσχημα δόντια ή άσχημο χαμόγελο... Αν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία, η λύση για να ανακτήσετε τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση είναι η σειρά προϊόντων Oral Science της Frezyderm, η οποία θα κάνει το χαμόγελό σας να λάμψει και εσάς να γελάτε με φυσικότητα ακόμα πιο συχνά!

Συνεπώς, η γλώσσα του σώματος κάποιου την ώρα που γελά μαρτυρά πολλά για την προσωπικότητά του. Ο τρόπος που γελάμε μπορεί να αποκαλύψει αν είμαστε επιθετικοί, νευρικοί, αν καταπιεζόμαστε ή αν ντρεπόμαστε. Πριν, λοιπόν, κρίνεται κάποιον για το «κακάρισμά» του, θυμηθείτε ότι μπορεί να εκφράζει νευρικότητα...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο περισσότερο γελάμε, τόσο πιο χαρούμενοι είμαστε! Τα οφέλη του γέλιου είναι σημαντικά για την υγεία μας για αυτό και μπορεί να γίνει το καλύτερο φάρμακο στις δυσκολίες. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να φροντίζετε για το χαμόγελό σας! Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.