Ακράτεια ούρων και ποιότητα ζωής: Συνήθειες για μία καλύτερη καθημερινότητα

Ποιες είναι όμως οι βασικές αιτίες πίσω από την ακράτεια ούρων; Πώς ακόμη και καθημερινές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν μικρές διαρροές και με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να συνεχίσει απρόσκοπτα τη ζωή του;

Φέρνοντας την αδυναμία ουροδόχου κύστης σε πρώτο πλάνο

Η ακράτεια ούρων περιγράφει γενικά οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων, ενώ υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακράτειας για άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα, η πιεστική ακράτεια είναι ο πιο συχνός τύπος ακράτειας σε γυναίκες μετά τον τοκετό και την ηλικία των 40 ετών. Υπάρχει, επίσης, η λειτουργική ακράτεια, αλλά και εκείνη που οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές κύστης.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν ελαφριά ακράτεια, δηλαδή μπορεί να παρουσιάσουν μικρές διαρροές ούρων, που οφείλονται σε διάφορους καθημερινούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το έντονο γέλιο, το τρέξιμο ή και σε κάποιες περιπτώσεις το στρες.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η καθημερινότητα όσων ζουν με ακράτεια ούρων

Ελαφριά ή όχι, το ζήτημα είναι ότι η ακράτεια ούρων μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα και δη, την ψυχολογία των πασχόντων. Από περιορισμό της συμμετοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις, μιας και για πολλούς συνεχίζει να είναι ένα θέμα ταμπού, μέχρι άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμη και κατάθλιψη. Να αναφέρουμε απλώς ότι σύμφωνα με έρευνα που Πανεπιστημίου Western στον Καναδά, οι γυναίκες με ήπια έως μέτρια ακράτεια έχουν 40% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ στην περίπτωση εκείνων με σοβαρή ακράτεια, ο κίνδυνος «αγγίζει» το 82%.

Πώς μπορεί, λοιπόν, να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας, όταν σε αυτήν υπάρχει η ακράτεια ούρων; Το πρώτο βήμα είναι να εντοπιστεί η αιτία πίσω από την αδυναμία ουροδόχου κύστης και ανάλογα με το πρόβλημα, να επισκεφτούμε έναν ειδικό, προκειμένου να μας κατευθύνει καταλλήλως.

AKRATEIA2.jpg

Καθημερινές συνήθειες και εξειδικευμένες λύσεις που αξίζουν την προσοχή μας

Γνωρίζοντας ποιος είναι ο λόγος -ή οι λόγοι- πίσω από την ακράτεια ούρων και με βάση και τα εκάστοτε συμπτώματα, θα οδηγηθούμε και στις κατάλληλες λύσεις. Η αρχή σε κάθε περίπτωση όμως, θα γίνει από τις καθημερινές συνήθειες και τα εξειδικευμένα προϊόντα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα:

  • Οι ασκήσεις Kegel’s μπορούν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και να βοηθήσουν τις γυναίκες -ειδικότερα τις εγκύους και τις νέες μητέρες- με το ζήτημα της ακράτειας.
  • Η χρήση εξειδικευμένων, απορροφητικών προϊόντων που είναι ειδικά για το pH και την πυκνότητα των ούρων, όπως είναι τα TENA, είναι απαραίτητη για να απολαμβάνει ένα άτομο με ακράτεια μία καλύτερη ποιότητα ζωής, ακόμη και στις περιπτώσεις ελαφριάς ακράτειας. Οι σερβιέτες ακράτειας TENA Discreet αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περίπτωση των μικρών διαρροών, προσφέροντας Τριπλή Προστασία από διαρροές, οσμές και υγρασία, 12 ώρες στεγνότητας, καθώς και άνετη εφαρμογή.
AKRATEIA3.jpg
  • Η αποφυγή διουρητικών ροφημάτων, όπως είναι το τσάι και ο καφές, αλλά και τα αλκοολούχα ποτά, μπορεί να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν καθημερινά διαρροές ούρων.
  • Εξίσου σημαντική μπορεί να αποδειχθεί η άσκηση. Το ίδιο και η υγιεινή διατροφή, με στόχο τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Και αυτό διότι η παχυσαρκία φέρεται να αποδυναμώνει τους πυελικούς μύες.
AKRATEIA4.png

Η ακράτεια μπορεί να έχει διάφορες μορφές και να επηρεάσει ποικιλοτρόπως τη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι όμως ένα πιο κοινό πρόβλημα, από όσο φανταζόμαστε, με εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο να έρχονται συχνά αντιμέτωποι με μικρή, περιστασιακή διαφυγή ούρων, που όμως μπορεί να επηρεάσει πολύ την καθημερινότητά τους και ακόμη περισσότερο την ψυχολογία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμβουλές ενός ειδικού και φυσικά, η χρήση εξειδικευμένων προϊόντων, όπως οι σερβιέτες ακράτειας TENA που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις μικρές διαρροές, είναι επιλογές που μπορούν να παρέχουν προστασία, σιγουριά και να επιτρέψουν στους πάσχοντες να συνεχίζουν ανεμπόδιστα τη ζωή τους.

Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση αποτελεί το «κλειδί» για να οδηγηθούμε στις καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων, με βάση το μέγεθος του προβλήματος, τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής μας. Και πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι να βρούμε την αιτία πίσω από την αδυναμία ουροδόχου κύστης, που πλέον γνωρίζουμε ότι αποτελεί μία κατάσταση ζωής για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ακράτεια ούρων μπορείτε να επισκεφθείτε το tena.gr, αλλά και το πρόγραμμα πιστότητας TENA συν σε όλα.