ΥΓΕΙΑ

Ινομυώματα μήτρας: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο η καθιστική ζωή

Οι γυναίκες που ακολουθούν καθιστική ζωή, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν ινομυώματα στη μήτρα.

Ινομυώματα μήτρας: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο η καθιστική ζωή

Η μελέτη με επικεφαλής το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Kunming (Κίνα) δείχνει ότι περισσότερες από έξι ώρες καθιστικής ζωής την ημέρα, διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων της μήτρας και αυτός ο κίνδυνος φαίνεται να είναι γραμμικός σε γυναίκες που δεν έχουν ακόμη περάσει την εμμηνόπαυση.

Η έρευνα περιελάμβανε 6.623 γυναίκες μεταξύ 30 και 55 ετών. Μεταξύ άλλων δεδομένων, ποσοτικοποιήθηκε ο χρόνος που αφιέρωναν παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, μένοντας μπροστά στην οθόνη, διαβάζοντας, πλέκοντας, και κάνοντας άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.

Όσο πιο καθιστικός ήταν ο ελεύθερος χρόνος, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος ινομυωμάτων της μήτρας.

Αφού συνυπολογίσθηκαν πιθανοί παράγοντες επιρροής, βρέθηκε ότι ο καθιστικός ελεύθερος χρόνος για έξι ή περισσότερες ώρες την ημέρα, συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο ινομυωμάτων από αυτόν των γυναικών που κάθονταν επί δύο ώρες.

Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, καθώς βασίστηκε σε υποκειμενική αξιολόγηση πολλών παραγόντων, τονίζουν οι ερευνητές.

Μια πιθανή εξήγηση για τη σύνδεση θα μπορούσε να είναι ότι η καθιστική συμπεριφορά σχετίζεται με την παχυσαρκία, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τα ινομυώματα της μήτρας, λένε οι ερευνητές.

Τόσο η καθιστική ζωή όσο και η παχυσαρκία αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open.