ΥΓΕΙΑ

Πόσο κινδυνεύετε από υπέρταση αν έχει ο/η σύντροφός σας

Σινάνη Αικατερίνη

Νέα διεθνής επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι αν η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αυξηθεί και η πίεση του/της συζύγου σας.

Πόσο κινδυνεύετε από υπέρταση αν έχει ο/η σύντροφός σας

«Είναι γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνή στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους, ωστόσο με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σε πολλά ηλικιωμένα ζευγάρια, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Κίνα και την Ινδία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Chihua Li, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, σε πάνω από το 35% των ζευγαριών ηλικίας 50 ετών και άνω, είχαν και οι δύο είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση», δήλωσε ο Li.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί κοινό πρόβλημα υγείας και ο κίνδυνος υπέρτασης αυξάνεται με την ηλικία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, σχεδόν οι μισοί (47%) ενήλικες Αμερικανοί είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση το 2020, γεγονός που συνέβαλε σε 120.000 θανάτους εκείνο το έτος.

Στη νέα μελέτη, ο Li και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σχεδόν 34.000 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια παγκοσμίως: 4.000 ζευγάρια στις ΗΠΑ, 1.100 ζευγάρια στην Αγγλία, περισσότερα από 6.500 ζευγάρια στην Κίνα και πάνω από 22.000 ζευγάρια στην Ινδία.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 2015 και 2019, ανάλογα με τη χώρα.

Ως υψηλή αρτηριακή πίεση ορίστηκε η συστολική (μεγάλη) που είναι πάνω από 140 mm Hg ή η διαστολική που είναι πάνω από 90 mm Hg, όπως μετρήθηκε από επαγγελματίες υγείας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jithin Sam Varghese δήλωσε ότι οι ερευνητές «ήθελαν να διαπιστώσουν αν πολλά παντρεμένα ζευγάρια που συχνά έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, το ίδιο περιβάλλον διαβίωσης, κοινές συνήθειες και τρόπο ζωής έχουν και οι δύο υψηλή αρτηριακή πίεση».

«Ο επιπολασμός και των δύο συζύγων ή συντρόφων με υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν περίπου 47% στην Αγγλία, 38% στις ΗΠΑ, 21% στην Κίνα και 20% στην Ινδία», σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA).

Τα ευρήματα δεν φάνηκε να διαφοροποιούνται με βάση το εισόδημα, την ηλικία, την εκπαίδευση ή το πόσο καιρό ήταν παντρεμένο ένα ζευγάρι.

«Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την υψηλή αρτηριακή πίεσης σε ζευγάρια τόσο από χώρες υψηλού όσο και από χώρες μεσαίου εισοδήματος», σημείωσε ο Varghese, επίκουρος καθηγητής έρευνας στο Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη Emory στην Ατλάντα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι και τα ζευγάρια ειδικότερα για να αποφύγουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Η πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως το να είστε πιο δραστήριοι, να μειώσετε το άγχος ή να τρώτε πιο υγιεινά, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν και, το σημαντικότερο, να διατηρηθούν αν ο σύζυγος ή ο σύντροφός σας, αλλά και η ευρύτερη οικογένεια, δεν κάνουν αλλαγές μαζί με εσάς», δήλωσε η Bethany Barone Gibbs, πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, η οποία συνέβαλε στην κατάρτιση των νέων κατευθυντήριων γραμμών της AHA σχετικά με την άσκηση και την αρτηριακή πίεση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.