ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή Long Covid;

Σινάνη Αικατερίνη

Οι πάσχοντες με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι πολύ περισσότεροι από όσους πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή Long Covid;

Δεν πρόκειται πλέον για μια σπάνια ασθένεια, αντίθετα τροφοδοτείται από τη μακρά Covid, σύμφωνα με την Elizabeth Unger, επικεφαλής του κλάδου χρόνιων ιογενών ασθενειών στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και συγγραφέα της νέας έκθεσης για τον αριθμό των πασχόντων στις ΗΠΑ, οι οποίοι ξεπερνούν τα 3,3 εκατομμύρια.

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο ένα μέρος των ανθρώπων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαγιγνώσκεται με την πάθηση, δήλωσε ο Δρ. Daniel Clauw, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Χρόνιου Πόνου και Κόπωσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

«Στις ΗΠΑ δεν γίνεται μια κλινικά αποδεκτή διάγνωση, καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα εγκεκριμένα για το σύνδρομο, ούτε κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία του» πρόσθεσε.

Θολώνοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα, ο απολογισμός πιθανώς περιλάμβανε ορισμένους ασθενείς με μακρά COVID που υπέφεραν από παρατεταμένη εξάντληση, δήλωσαν οι αξιωματούχοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ως μακρά COVID ορίζονται τα χρόνια προβλήματα υγείας που επιμένουν για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια μετά από μια λοίμωξη με COVID. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν, αλλά οι ασθενείς συχνά παραπονιούνται για τα ίδια συμπτώματα που παρατηρούνται σε άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για την ίδια ασθένεια», δήλωσε ο Δρ. Brayden Yellman, ειδικός στο Bateman Horne Center στο Salt Lake City.

Αλλά η μακρά COVID είναι πιο αποδεκτή από τους γιατρούς και διαγιγνώσκεται πολύ πιο γρήγορα, πρόσθεσε.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης συνήθως περιλαμβάνει τουλάχιστον έξι μήνες σοβαρής εξάντλησης που δεν αντιμετωπίζεται με την ανάπαυση.

Οι ασθενείς αναφέρουν επίσης πόνο, ομίχλη εγκεφάλου (νοητική σύγχυση) και άλλα συμπτώματα που μπορεί να επιδεινωθούν μετά από άσκηση, εργασία ή άλλη δραστηριότητα. Δεν υπάρχει καμία εξέταση ή τομογραφία που να μπορεί να διαγνώσει οριστικά την πάθηση και δεν υπάρχει θεραπεία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι πρόκειται για παρατεταμένη υπεραντίδραση του οργανισμού σε μια λοίμωξη ή άλλο πρόβλημα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η νέα έρευνα αφορά 57.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και πραγματοποιήθηκε το 2021 και το 2022. Όλοι ρωτήθηκαν αν κάποιος γιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας τους είχε πει ποτέ ότι πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, γνωστό ιατρικά ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, και αν εξακολουθούν να το έχουν. Περίπου το 1,3% απάντησε ναι και στις δύο ερωτήσεις.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 3,3 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι γυναίκες και οι λευκοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν την πάθηση από ό,τι οι άνδρες και οι άλλες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Διαπιστώθηκε μικρότερη διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών από ό,τι πρότειναν προηγούμενες έρευνες. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό φτωχών ανθρώπων δήλωσε ότι πάσχει από αυτό από ό,τι οι εύποροι άνθρωποι.

Πηγή: Associated Press