ΥΓΕΙΑ

Ξεχάστε τη μακρά Covid - Υπάρχει και η μακρά γρίπη, λένε τώρα οι ειδικοί

Σινάνη Αικατερίνη

Δεν διατρέχουν προβλήματα μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας μόνο όσοι έχουν περάσει Covid-19, αλλά και όσοι έχουν περάσει γρίπη, λένε οι επιστήμονες.

Ξεχάστε τη μακρά Covid - Υπάρχει και η μακρά γρίπη, λένε τώρα οι ειδικοί

Αν και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την «μακρά γρίπη» φαίνεται να επηρεάζουν περισσότερο τους πνεύμονες από ό,τι τα σχετιζόμενα με την Covid-19, και στις δύο περιπτώσεις ο κίνδυνος θανάτου και αναπηρίας ήταν μεγαλύτερος τους μήνες μετά τη μόλυνση από ό,τι τις πρώτες 30 ημέρες.

«Είναι σαφές ότι η μακρά γρίπη είναι χειρότερη από τη γρίπη, και η μακρά Covid-19 είναι χειρότερη από την Covid-19», δήλωσε επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ζιγιάντ Αλ-Άλι, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.

«Πριν από πέντε χρόνια, δεν θα μου περνούσε καν από το μυαλό να εξετάσω την πιθανότητα "μακράς γρίπης". Αλλά ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα που πήραμε από αυτή την πανδημία είναι ότι ένας ιός που όλοι αρχικά πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο οξεία νόσο, αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους με μακρά Covid», δήλωσε.

«Αναρωτηθήκαμε αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί και με άλλoυς ιούς. Θα μπορούσε αυτό να συμβαίνει με τη γρίπη, για παράδειγμα;».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 18 μήνες 81.280 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 και 10.985 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με εποχική γρίπη. Διαπίστωσαν ότι ενώ οι ασθενείς με Covid-19 αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή επανεισαγωγής στο νοσοκομείο τους επόμενους 18 μήνες, και οι δύο λοιμώξεις εγκυμονούσαν αυξημένο κίνδυνο αναπηρίας και νόσου.

«Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι έχουν ξεπεράσει τον Covid-19 ή τη γρίπη μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να ισχύει για ορισμένους ανθρώπους. Αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι και οι δύο ιοί μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια ασθένεια», εξήγησε ο ερευνητής.

«Όταν αντιμετωπίζουμε αυτές τις ασθένειες ως οξείες, κοιτάμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου και αγνοούμε τις επιπτώσεις στην υγεία που συμβαίνουν στη μετα-οξεία φάση. Ορισμένοι άνθρωποι καταλήγουν με σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Πρέπει να αφυπνιστούμε απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα και να σταματήσουμε να ευτελίζουμε τις ιογενείς λοιμώξεις και να κατανοήσουμε ότι αποτελούν σημαντικούς παράγοντες χρόνιων ασθενειών», τόνισε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases.