ΥΓΕΙΑ

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Τι είναι και πώς συνδέεται με την άνοια

Η νόσος Αλτσχάιμερ πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Τι είναι και πώς συνδέεται με την άνοια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα με άνοια εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 55 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο εκ των οποίων το περίπου 70% αφορά τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα ποσοστά της αναμένεται να εκτοξευθούν ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα κοινό βακτήριο του στομάχου που μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, γαστρίτιδα, έλκος ακόμη και καρκίνο στομάχου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας καναδικής μελέτης, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού φαίνεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ στον Καναδά, πρώτος συγγραφέας της οποίας ήταν ο Έλληνας επίκουρος καθηγητής Φαρμακοεπιδημιολογίας Δρ. Αντώνιος Δούρος, εξέτασε αν η συμπτωματική λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ στους άνω των 50 ετών.

Μετά την ανάλυση δεδομένων για περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την περίοδο 1988-2019, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η λοίμωξη με το H. pylori συνδεόταν με αυξημένο κατά 11% κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας.

Αν και πρόκειται για πολυπαραγοντική νόσο, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που φωτίζουν τον πιθανό ρόλο λοιμώξεων και ειδικά της λοίμωξης με H. pylori στην ανάπτυξη της άνοιας.

Η μελέτη ανοίγει δρόμους μελλοντικής έρευνας κυρίως σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση σχετικά με το αν η εκρίζωση αυτού του βακτηρίου μπορεί να οδηγήσει σε πρόληψη της Αλτσχάιμερ.

«Με δεδομένη τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, οι αριθμοί σε ό,τι αφορά την άνοια αναμένεται να τριπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 40 χρόνια. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών θεραπειών εναντίον της» σημείωσε ο Δρ. Πολ Μπρασάρ, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΜακΓκιλ.

Ο καθηγητής Μπρασάρ προσέθεσε ότι ελπίζει πως τα ευρήματα της καινούργιας μελέτης θα ρίξουν φως στον πιθανό ρόλο του H. pylori στην άνοια ώστε να αναπτυχθούν προληπτικές στρατηγικές όπως προγράμματα για την εκρίζωση του βακτηρίου από τον οργανισμό ασθενών.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.