ΥΓΕΙΑ

Ινομυαλγία: Ποια θεραπεία έχει τα καλύτερα αποτελέσματα

Σινάνη Αικατερίνη

Δύο τύποι διαχείρισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας, είναι εξίσου αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση ασθενών με ινομυαλγία, αναφέρουν Σουηδοί ερευνητές.

Ινομυαλγία: Ποια θεραπεία έχει τα καλύτερα αποτελέσματα

Οι επιστήμονες συνέκριναν την παραδοσιακή γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) με την γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία με βάση την έκθεση.

Στην παραδοσιακή θεραπεία, οι ασθενείς υποβάλλονται σε διάφορες μεθόδους, όπως χαλάρωση, άσκηση ή τρόπους διαχείρισης των αρνητικών σκέψεων.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με βάση την έκθεση, εκτίθενται επανειλημμένα σε καταστάσεις και δραστηριότητες που προτιμούν να αποφεύγουν επειδή συνδέονται με πόνο, άγχος ή συμπτώματα, όπως η κόπωση. Η τεχνική της έκθεσης στη συµπεριφοριστική θεραπεία στοχεύει στην εξοικείωση του ατόµου µε το φοβογόνο αντικείµενο.

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα για περισσότερα από 270 άτομα με ινομυαλγία, τα οποία υποβλήθηκαν σε διαδικτυακή παραδοσιακή γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία ή σε θεραπεία με βάση την έκθεση, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, εξεπλάγησαν από τα ευρήματά τους.

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια διαταραχή που προκαλεί διάχυτο πόνο στο σώμα και κόπωση.

Η παραδοσιακή γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία ήταν λίγο πολύ εξίσου αποτελεσματική με τη νεότερη εκδοχή της που βασίζεται στην έκθεση.

«Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, διότι η υπόθεσή μας, με βάση προηγούμενες έρευνες, ήταν ότι η νέα μορφή που βασίζεται στην έκθεση θα ήταν πιο αποτελεσματική», δήλωσε η ψυχολόγος Maria Hedman-Lagerlöf, από το Κέντρο Ψυχιατρικών Ερευνών. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η παραδοσιακή γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, μπορεί να προσφέρει εξίσου καλά αποτελέσματα».

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διάθεση και τα συμπτώματά τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία. Μετά από 10 εβδομάδες, το 60% όσων έλαβαν CBT με βάση την έκθεση και το 59% όσων έλαβαν παραδοσιακή CBT δήλωσαν ότι η θεραπεία τούς είχε βοηθήσει.

«Το γεγονός ότι και οι δύο θεραπείες συνδέθηκαν με σημαντική μείωση των συμπτωμάτων και της λειτουργικής εξασθένησης των συμμετεχόντων και ότι τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν για 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, δείχνει ότι το διαδίκτυο ως μορφή θεραπείας μπορεί να έχει μεγάλα κλινικά οφέλη για τα άτομα με ινομυαλγία. Αυτά είναι καλά νέα, διότι δίνουν τη δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία», δήλωσε η Hedman-Lagerlöf».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη που συνέκρινε τις θεραπείες για την ινομυαλγία.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονική επιθεώρησης Pain.