ΥΓΕΙΑ

Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη & επιβραδύνουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

Σινάνη Αικατερίνη

Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη μιας στατίνης που μειώνει τη χοληστερόλη, θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη & επιβραδύνουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

Η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αλλά μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μελέτες που θα επιβεβαιώσουν τη σχέση, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Sara Garcia-Ptacek, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευροεπιστημών στο Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 15.500 άτομα που είχαν διαγνωστεί με άνοια, ενώ είχαν και καρδιακά προβλήματα, συνεπώς θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη στατίνης. Περίπου 11.000 από αυτούς λάμβαναν στατίνες.

Μετά από παρακολούθηση τριών ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «τα άτομα με Αλτσχάιμερ που έλαβαν θεραπεία με στατίνες, είχαν καλύτερη γνωστική ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Garcia-Ptacek.

Αυτό ίσχυε «παρά τις αυξημένες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη, όλα παράγοντες κινδύνου για άνοια», πρόσθεσε.

«Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα άτομα με άνοια πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με στατίνες. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να μας αποτρέπουν να το κάνουμε. Αν λοιπόν ένα άτομο χρειάζεται στατίνες για τα υψηλά λιπίδια στο αίμα του, η διάγνωση της άνοιας δεν θα πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία» είπε.

«Πιστεύουμε ότι μόνο ορισμένοι ασθενείς με Αλτσχάιμερ μπορεί να ωφεληθούν από τις στατίνες και ότι οι προηγούμενες κλινικές δοκιμές ήταν πολύ μικρές για να δείξουν σημαντικές διαφορές. Η ιδέα μας είναι να προσπαθήσουμε να αποκρυσταλλώσουμε ποιες ομάδες ασθενών ωφελούνται περισσότερο και γιατί, πριν ξεκινήσουμε κλινικές δοκιμές» κατέληξε η Garcia-Ptacek.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer's Research and Therapy.