ΥΓΕΙΑ

Λοιμώδης μονοπυρήνωση & σκλήρυνση κατά πλάκας: Πώς συνδέονται οι δύο παθήσεις

Σινάνη Αικατερίνη

O κοινός ιός Epstein-Barr (EBV) μπορεί να ευθύνεται για την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Λοιμώδης μονοπυρήνωση & σκλήρυνση κατά πλάκας: Πώς συνδέονται οι δύο παθήσεις

Ο ιός, ο οποίος προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση και άλλες ασθένειες, έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων ως πιθανή αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Πάνω από το 95% των ανθρώπων θεωρείται ότι φέρουν τον ιό, αν και στους περισσότερους ανθρώπους παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση.

Ομάδα ερευνητών στο Τέξας αναφέρει τώρα ότι ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που στοχεύουν στη μόλυνση από τον ιό Epstein-Barr, βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε άτομα που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ονομάζονται Τ-κύτταρα και φαίνεται ότι στοχεύουν σε λεμφοβλαστικές κυτταρικές σειρές (LCL) που έχουν μολυνθεί από τον ιό Epstein-Barr.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι τα Τ-κύτταρα που είναι ειδικά για αυτές τις λεμφοβλαστικές κυτταρικές σειρές, είναι παρόντα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό στα πρώτα στάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. J. William Lindsey.

«Αυτό υποδηλώνει ότι αυτά τα Τ-κύτταρα είτε προκαλούν την ασθένεια είτε συμβάλλουν σε αυτήν με κάποιο τρόπο», δήλωσε ο Lindsey, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή McGovern του UTHealth Houston.

«Έχουμε πειράματα σε εξέλιξη για να προσδιορίσουμε τι μπορεί να κάνουν αυτά τα κύτταρα», σημειώνει.

Ο EBV είναι μια μορφή του ιού του έρπητα που μπορεί να μεταδοθεί με σωματικά υγρά, ιδίως με το σάλιο. Έχει συνδεθεί στενά τα τελευταία χρόνια με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, μια χρόνια, εξουθενωτική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.

Το πώς ακριβώς ο EBV μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση της ΣΚΠ παρέμενε ένα μυστήριο. Στη νέα μελέτη, η ομάδα του Lindsey έλαβε δείγματα αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού από οκτώ άτομα στα μέσα της διάγνωσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Εξέτασαν συγκεκριμένα τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα στα δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού, προκειμένου να προσδιορίσουν σε ποιο παθογόνο ή κύτταρο μπορεί να είναι ευαισθητοποιημένα.

Το συμπέρασμα: λεμφοβλαστικές κυτταρικές σειρές που έχουν μολυνθεί από τον ιό EBV.

«Αυτό το μοτίβο ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που παρατηρήσαμε σε άλλες νευρολογικές ασθένειες, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι μοναδικό στην πολλαπλή σκλήρυνση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Assaf Gottlieb, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Ακριβείας για την Υγεία, τμήμα της Σχολής Βιοϊατρικής Πληροφορικής McWilliams στο UTHealth Houston.

Συνολικά, το 13% των Τ-λεμφοκυττάρων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ατόμων που διαγνώστηκαν πρόσφατα με σκλήρυνση κατά πλάκας. ήταν ευαισθητοποιημένα στα μολυσμένα από τον EBV κύτταρα. Αυτό υποδηλώνει μια σαφή σύνδεση μεταξύ της δραστηριότητας αυτών των Τ-κυττάρων και της πολλαπλής σκλήρυνσης, κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα Τ-κύτταρα που είχαν ευαισθητοποιηθεί για τρεις άλλες κοινές λοιμώξεις δεν υπήρχαν σε επίπεδα άνω του φυσιολογικού στα δείγματα υγρών, σημείωσαν οι επιστήμονες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.