ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Έξι επιζώντες περιγράφουν πώς κατάλαβαν το πρόβλημα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η δυσκοιλιότητα, η διάρροια και ο κοιλιακός πόνος μπορεί να είναι συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Έξι επιζώντες περιγράφουν πώς κατάλαβαν το πρόβλημα
Bigstock

Αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδια άλλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ή ακόμα και μιας έντονης στομαχικής διαταραχής.

Οπότε, πώς μπορεί να ξέρει κανείς πότε είναι ώρα να πάει σε γιατρό για τέτοια συμπτώματα;

“Κάθε φορά που τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, είναι αιτίας ανησυχίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν συνοδεύονται από πόνο στην κοιλιά, αιματηρές κενώσεις ή ακούσια απώλεια βάρους”, λέει ο γαστρεντερολόγος δρ. David Richards από το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του πανεπιστημίου του Τέξας.

Δείτε πώς έξι από τους ασθενείς του Κέντρου περιγράφουν με δικά τους λόγια το πώς κατάλαβαν ότι είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αίμα στα κόπρανα ή στην λεκάνη της τουαλέτας

“Είχα αιματηρά κόπρανα, αλλαγές στο έντερο και κοιλιακούς πόνους επί μήνες”, παραδέχεται ο δρ. Anatole Karpovs, παιδίατρος από το Lake Charles της Λουιζιάνα, ο οποίος διαγνώστηκε το 2013. “Αλλά ως 37χρονος γιατρός με πολυάσχολη πρακτική και μια ταραχώδη οικογενειακή ζωή, δεν... είχα χρόνο για αρρώστιες. Έτσι, έκανα... αυτοδιάγνωση στα συμπτώματά μου ή τα ελαχιστοποίησα στο μυαλό μου. Μόνο αργότερα, όταν έγιναν αρκετά επίμονα, δεν μπορούσα να τα αγνοήσω και τελικά αναζήτησα θεραπεία”.

Ο Robert Harris ήταν 76 ετών όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου στις αρχές του 2019. “Άρχισα να έχω σκούρα κόπρανα και λίγο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς μου, οπότε τηλεφώνησα στον οικογενειακό μου γιατρό”, εξηγεί ο συνταξιούχος βετεράνος του στρατού. “Σκέφτηκα ότι μπορεί να ήταν η σκωληκοειδής απόφυση, καθώς ο πόνος ήταν στη δεξιά μου πλευρά, οπότε πήγα για μια τέτοια απλή εξέταση. Αλλά μετά έκανα και ψηφιακή (δακτυλική) εξέταση και έδειξε ότι υπήρχε αίμα στα κόπρανα μου”.

Διάρροια

Η Courtney Nash, η οποία ήταν 35 ετών όταν διαγνώστηκε, αντιμετώπιζε χρόνια διάρροια, συχνούς πόνους στο στομάχι και άλλα πεπτικά προβλήματα για περισσότερα από 20 χρόνια λόγω ελκώδους κολίτιδας.

“Αλλά μετά τη γέννηση της δεύτερης κόρης μου το 2011, τα συμπτώματά μου αυξήθηκαν δραματικά. Άρχισα να χάνω κιλά, να χάνω τα μαλλιά μου και να βγάζω αίμα περιστασιακά”, περιγράφει η ίδια.

Δυσκοιλιότητα ή προβλήματα με την κίνηση του εντέρου

“Άρχισα να έχω προβλήματα με την τουαλέτα το φθινόπωρο του 2015”, θυμάται ο John Kennedy, ένας τότε 48χρονος εργάτης σε εργοστάσιο της Ιντιάνα. “Η δυσκοιλιότητα συνεχίστηκε για δύο ή τρεις εβδομάδες, οπότε έκανα μια... δική μου οικιακή θεραπεία. Σκέφτηκα ότι αν έτρωγα μερικά λιπαρά φαγητά η κινητικότητα του εντέρου θα επανερχόταν. Αλλά μια μέρα, κυριολεκτικά δίπλωσα στα δύο από τους πόνους στο στομάχι. Ήταν τόσο δυνατοί που αναγκάστηκα να αφήσω τη δουλειά και να πάω σε μια κλινική επείγουσας φροντίδας”.

“Πάντα είχα δυσκοιλιότητα κάθε τόσο”, σημειώνει η Abigail Pardo, η οποία είχε μόλις αποφοιτήσει από το γυμνάσιο, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου το 2013. “Επομένως, δεν μου φαινόταν τόσο παράξενο. Αλλά λίγους μήνες αργότερα, άρχισα να αισθάνομαι κομμένη την ανάσα μετά από ακόμη και την παραμικρή δραστηριότητα και, όποτε σήκωνα κάτι βαρύ, έκανα εμετό αμέσως μετά. Η οικογένειά μου είπε κιόλας ότι φαίνομαι πολύ χλωμή. Τελικά πήγα σε γιατρό”.

Ανεξήγητη και απροσδόκητη απώλεια βάρους

“Οι περισσότεροι παίρνουν λίγα κιλά μέσα στις γιορτές”, λέει ο δρ. Kenneth Rolston, συνταξιούχος λοιμωξιολόγος του Κέντρου MD Anderson, ο οποίος ήταν 66 ετών όταν διαγνώστηκε. “Αλλά έχανα σταθερά βάρος για περίπου τέσσερις μήνες μέχρι τις αρχές του 2017. Και δεν προσπαθούσα για κάτι τέτοιο. Είχα επίσης κούραση”.

Ο δρ. Rolston τελικά έκλεισε ραντεβού αφότου η γυναίκα του τον κοίταξε απέναντι από το τραπέζι ένα βράδυ και είπε: “Λιώνεις κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μου. Τι πρέπει να γίνει για να πειστείς να πας στον γιατρό”;

Μην καθυστερήσετε να καλέσετε τον γιατρό σας εάν δείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα και η κόπωση είναι κοινά και αρκετά μη ειδικά, ώστε να είναι πιθανό να οφείλονται σε ένα σωρό άλλες καταστάσεις.

Αλλά εάν εμφανίσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα, θεωρήστε τα “καμπανάκι κινδύνου” και επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας:

  • Αιμορραγία από το ορθό
  • Κόπρανα μαύρα ή χαλαρά και κολλώδη είτε σαν πίσσα
  • Ασυνήθιστα σοβαρή κόπωση (εμποδίζει την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες)
  • Χαμηλός αιματοκρίτης
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Σιδηροπενική αναιμία

“Πράγματα όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα είναι τόσο γενικά που θα μπορούσαν να οφείλονται σχεδόν σε οτιδήποτε”, σημειώνει ο δρ. Richards. “Κανένα από αυτά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του παχέος εντέρου. Αλλά εάν ένα σύμπτωμα είναι επίμονο, αντί για κάτι περαστικό, θα πρέπει τουλάχιστον να σας θορυβήσει για το πείτε στον γιατρό σας”.

Πηγή: mdanderson.org