ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι ρόλο παίζει το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9)

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η αύξηση της ποσότητας φυλλικού οξέος μέσω της διατροφής μας ή η λήψη σχετικών συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι ρόλο παίζει το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9)
Bigstock

Αυτό ανέδειξε μια νέα έρευνα, με επικεφαλής τον δρ. Κωνσταντίνο Τσιλίδη από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου.

Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της πρόσληψης φυλλικού οξέος -το οποίο μπορεί να βρεθεί στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο- θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 7%.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα. Δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 70.000 άτομα για να εντοπίσουν γενετικές παραλλαγές που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το διατροφικό φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), τα συμπληρώματα φολικού οξέος (η συνθετική μορφή του φυλλικού οξέος σε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Β9) και το ολικό φυλλικό οξύ μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Καρκίνος παχέος εντέρου: 7% μείωση κινδύνου με 260 μg φυλλικό οξύ την ημέρα

Όπως και σε προηγούμενες σχετικές μελέτες, διαπιστώθηκε ότι σε άτομα που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα διατροφικού φυλλικού οξέος, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου μειώθηκαν κατά 7% για κάθε 260 μικρογραμμάρια υψηλότερη κατανάλωση φυλλικού οξέος. Αυτό αντιστοιχεί στο 65% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (400 μικρογραμμάρια).

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το φυλλικό οξύ μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου, ακόμη και σε τακτικά επίπεδα πρόσληψης που μπορούν να επιτευχθούν μέσω της διατροφής. Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι το φυλλικό οξύ μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών γονιδίων που εμπλέκονται στη ρύθμιση αυτού του κινδύνου.

Ο δρ. Κωνσταντίνος Τσιλίδης δήλωσε: “Όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ποικίλης διατροφής (πλούσιας σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια), κάτι που υποστηρίζει τα ευρήματα αυτής της μελέτης. Τα πιθανά προστατευτικά οφέλη της βιταμίνης Β9 για την υγεία αποδεικνύονται σε αυτήν την μεγάλη μελέτη. Είχαμε, επίσης, μερικά ελπιδοφόρα ευρήματα σχετικά με το πώς το φυλλικό οξύ μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών γονιδίων, αλλά αυτά χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση".

Πού θα βρείτε το φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μια φυσική μορφή της βιταμίνης Β9 και βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως:

  • σπανάκι
  • λάχανο
  • μπρόκολο
  • ηλιόσποροι
  • δημητριακά ολικής αλέσεως
  • όσπρια όπως τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια
  • φρούτα, ειδικά τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια

Το φυλλικό οξύ είναι επίσης διαθέσιμο ως συμπλήρωμα με την μορφή φολικού οξέος. Το φυλλικό οξύ και το φολικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες.

Πώς έγινε η έρευνα

Σε αυτήν την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 70.000 άτομα (30.550 ασθενείς και 42.336 στην ομάδα ελέγχου) από 51 μελέτες. Διερεύνησαν τις αλληλεπιδράσεις κοινών γενετικών παραλλαγών και διατροφικού φυλλικού οξέος, χρήσης συμπληρωμάτων φολικού οξέος και ολικού φολικού σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.

Βρήκαν επίσης ότι μια συγκεκριμένη περιοχή του γονιδιώματος (θέση 3p25.2 στο χρωμόσωμα 3) μπορεί να τροποποιήσει τη συσχέτιση των συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος με τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου. Ωστόσο, τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό των γονιδίων που εμπλέκονται σε αυτό και την επιρροή τους.

Τι λένε οι ειδικοί

Η δρ. Helen Croker, Βοηθός Διευθύντρια Έρευνας και Πολιτικής στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε: “Είναι ενδιαφέρον ότι σε αυτήν την μελέτη, τα προστατευτικά αποτελέσματα φάνηκαν στις συνήθεις διατροφικές προσλήψεις φυλλικού οξέος, υποδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία των πλούσιων σε φυλλικό οξύ τροφών ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής καθώς και σωματικής δραστηριότητας”.

Ο Matt Lambert, διατροφολόγος και Διευθυντής Πληροφοριών Υγείας στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε: “Αυτή η μελέτη προσθέτει σε αυτό που λέμε εδώ και χρόνια: μια υγιεινή διατροφή που βασίζεται σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου καρκίνου. Το φυλλικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφών, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όχι μόνο έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, αλλά υποστηρίζει επίσης τη γενική μας υγεία”.

Πηγή: medicalxpress.com