ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο ανοσοποιητικό όσων αναπτύσσουν μακρά Covid

Σινάνη Αικατερίνη

Τον λόγο που κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν μακρά COVID μετά από λοίμωξη με κορονοϊό, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Τι συμβαίνει στο ανοσοποιητικό όσων αναπτύσσουν μακρά Covid

Στοιχεία από το αίμα των ασθενών, δείχνουν ότι ένα τμήμα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζεται το σύστημα του συμπληρώματος, παραμένει μερικές φορές ενεργό, ακόμη και αφού ο οργανισμός έχει καταπολεμήσει επιτυχώς μια λοίμωξη Covid.

Το σύστημα του συμπληρώματος αποτελείται από περίπου 50 πρωτεΐνες του αίματος που λειτουργούν με ένα μεθοδικό τρόπο και επιτίθενται σε ξένα κύτταρα και μικρόβια. Οι περισσότερες πρωτεΐνες του συμπληρώματος παράγονται στο ήπαρ.

Χρησιμεύει ως η πρώτη γραμμή άμυνας για το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας τη φλεγμονή και στοχεύοντας και απομακρύνοντας ξένους εισβολείς όπως οι ιοί και τα βακτήρια.

«Στους ασθενείς με μακρά COVID, το σύστημα του συμπληρώματος δεν επιστρέφει πλέον στη βασική του κατάσταση (ηρεμίας), αλλά παραμένει ενεργοποιημένο και, ως εκ τούτου, βλάπτει και τα υγιή κύτταρα του σώματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Onur Boyman, καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία.

Η μακρά COVID είναι ένα σύνδρομο που συνήθως εμφανίζεται περίπου ένα μήνα αφότου ένα άτομο έχει ξεπεράσει τη μόλυνση.

Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, της δύσπνοιας, της αλλαγής της αίσθησης της όσφρησης ή της γεύσης, του καρδιακού παλμού και της «ομίχλης εγκεφάλου», δηλαδή σύγχυσης, λήθης και έλλειψης συγκέντρωσης και πνευματικής διαύγειας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 113 ασθενείς με COVID για διάστημα έως και ενός έτους μετά την αρχική τους μόλυνση. Μετά από έξι μήνες, 40 από αυτούς είχαν αναπτύξει ενεργή μακρά COVID.

Ανέλυσαν περισσότερες από 6.500 πρωτεΐνες στο αίμα τόσο των συμμετεχόντων στη μελέτη όσο και 39 υγιών ατόμων που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, για να δουν αν υπήρχαν διαφορές σε εκείνους με μακρά COVID.

Αποδείχθηκε ότι τα άτομα με μακρά COVID είχαν μετρήσιμες αλλαγές στις πρωτεΐνες του αίματος που συνδέονται με το σύστημα του συμπληρώματος.

«Οι αναλύσεις σχετικά με το ποιες πρωτεΐνες μεταβλήθηκαν στη μακρά Covid, επιβεβαίωσαν την υπερβολική δραστηριότητα του συστήματος του συμπληρώματος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Carlo Cervia-Hasler, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ομάδα του Boyman.

«Όταν έχετε μια ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, το σύστημα του συμπληρώματος ενεργοποιείται και δεσμεύει αυτούς τους ιούς και τα βακτήρια και στη συνέχεια τα εξοντώνει», δήλωσε ο Boyman.

Οι πρωτεΐνες εμπλέκονται επίσης στην πήξη του αίματος και στην αποκατάσταση της βλάβης των ιστών. Αλλά αν το σύστημα του συμπληρώματος δεν έχει απενεργοποιηθεί μετά από μια λοίμωξη, μπορεί το ίδιο να αρχίσει να βλάπτει υγιή κύτταρα σε όλο το σώμα, είπαν οι ερευνητές.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων σε ασθενείς με μακροχρόνια COVID, λόγω βλάβης ιστών και οργάνων καθώς και μικροθρόμβων στο αίμα.

«Οι ασθενείς με ενεργή μακρά COVID είχαν επίσης αυξημένους δείκτες στο αίμα που υποδεικνύουν βλάβη σε διάφορα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων και των αιμοφόρων αγγείων», δήλωσε ο Cervia-Hasler.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πρωτεΐνες του πλάσματος στους ασθενείς με μακρά COVID επανήλθαν σε φυσιολογικό επίπεδο εντός έξι μηνών από την ανάρρωση από το σύνδρομο.

«Η εργασία μας θέτει τα θεμέλια για καλύτερη διάγνωση, ενώ υποστηρίζει και την κλινική έρευνα για ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη ρύθμιση του συστήματος του συμπληρώματος. Αυτό ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη πιο στοχευμένων θεραπειών για τους ασθενείς με μακρά COVID» δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science.