ΥΓΕΙΑ

Ποια γνωστή νόσος καταπολεμείται με κανέλα και κολύμπι σε κρύα νερά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το κολύμπι σε κρύο νερό και η χρήση συμπληρώματος κανέλας θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για τον διαβήτη, σύμφωνα με τα ευρήματα νέα έρευνα.

Ποια γνωστή νόσος καταπολεμείται με κανέλα και κολύμπι σε κρύα νερά
Bigstock

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή η νέα προσέγγιση βοήθησε στην μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αρουραίων πειραματόζωων που είχαν διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εκτός από τη χρήση ινσουλίνης και τη ρύθμιση της διατροφής, πολλές μελέτες έχουν εξετάσει το πώς κάποιες μη φαρμακολογικές λύσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον διαβήτη και να βελτιώσουν τις συνθήκες όσων τον έχουν, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε σωματικές δραστηριότητες και της χρήσης φυτικών συμπληρωμάτων.

Πώς έγινε η έρευνα

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Nutrition & Diabetes, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα της συνδυασμένης θεραπείας άσκησης με κολύμβηση σε κρύο νερό και συμπλρωματικής διατροφής με κανέλα σε αρουραίους για περίοδο δύο μηνών.

Εξέτασαν 91 αρουραίους, 78 από τους οποίους είχαν συμπτώματα διαβήτη. Αυτοί οι αρουραίοι κατηγοριοποιήθηκαν σε επτά ομάδες:

  1. μια υγιής ομάδα ελέγχου
  2. μια υγιής ομάδα ελέγχου με διαβήτη
  3. μια ομάδα που υποβλήθηκε σε κολύμπι σε κρύο νερό
  4. μια ομάδα που υποβλήθηκε σε κολύμπι σε κρύο νερό σε συνδυασμό με διατροφικά συμπληρώματα κανέλας
  5. μια ομάδα που υποβλήθηκε σε κολύμπι σε ζεστό νερό
  6. μια ομάδα που υποβλήθηκε σε κολύμπι σε ζεστό νερό σε συνδυασμό με διατροφικά συμπληρώματα κανέλας και
  7. μια ομάδα που έλαβε μόνο συμπληρώματα κανέλας

Οι αρουραίοι στις ομάδες κολύμβησης, κολύμπησαν σε μια ειδικά σχεδιασμένη δεξαμενή για έως και τέσσερα λεπτά κάθε μέρα. Δείγματα αίματος και πλάσματος ελήφθησαν 48 ώρες μετά το κολύμπι για να ελεγχθούν τα επίπεδα TBC1D4 και TBC1D1 (πρωτεΐνες που βοηθούν στον έλεγχο της μεταφοράς γλυκόζης στους σκελετικούς μυς). Τα μέσα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετρήθηκαν επίσης χρησιμοποιώντας τον δείκτη HbA1c.

Κολύμπι σε κρύο νερό συν συμπληρώματα κανέλας βοηθούν στην μείωση του διαβήτη

“Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο συνδυασμός προπόνησης κολύμβησης σε κρύο νερό και κατανάλωσης κανέλας οδήγησε σε σημαντική μείωση των TBC1D1, TBC1D4 και HbA1c. Επομένως, αυτή η μη παραδοσιακή προσέγγιση άσκησης σε συνδυασμό με την λήψη συμπληρωμάτων κανέλας μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική μέθοδος για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, τα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας και HbA1c και προτείνεται ως η βέλτιστη μέθοδος για τη βελτίωση των δεικτών γλυκόζης”, έγραψαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί πώς αυτή η συγκεκριμένη προσέγγιση θα επηρεάσει ομοίως και τους ανθρώπους.

Πιθανοί κίνδυνοι

Το κολύμπι σε κρύο νερό μπορεί να έχει πιθανά πλεονεκτήματα για την υγεία, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό για κάθε άτομο να αναζητήσει ιατρική συμβουλή πριν το δοκιμάσει. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, ιδιαίτερα σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτήν, καθώς μπορεί να προκαλέσει μια αρχική νευρογενή απόκριση κρυολογήματος ή να οδηγήσει σε σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας της κολύμβησης και προοδευτική υποθερμία, με πιθανές σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου!

Το συμπλήρωμα κανέλας, από την άλλη, θεωρούνται γενικά ασφαλή. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη κανέλας μπορεί να έχει επικίνδυνες παρενέργειες και δεν συνιστάται για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ηπατικής νόσου.

Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού αλλάξετε κάτι στη διατροφή και τη ρουτίνα της σωματικής σας άσκησης.

Πηγή: medicaldaily.com