ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβήτης τύπου 2: Ποια λιπαρά να προτιμάτε για να μην ανεβαίνει το σάκχαρο στο αίμα

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια νόσος που εμφανίζεται, όταν το πάγκρεας δεν παράγει την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης ή ο ίδιος ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Διαβήτης τύπου 2: Ποια λιπαρά να προτιμάτε για να μην ανεβαίνει το σάκχαρο στο αίμα

Από την πάθηση κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι μέσης ηλικίας και οι ηλικιωμένοι, πλέον όμως επηρεάζει όλο και νεότερες ηλικίες, ακόμη και παιδιά και εφήβους, λόγω της αύξησης των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας.

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2.

Ένας τρόπος να βελτιώσετε την διατροφή σας είναι η αντικατάσταση κάποιων τροφών με πιο υγιεινές εκδοχές, ειδικά όταν πρόκειται για τροφές με λιπαρά.

Περίπου 84 εκατομμύρια στον κόσμο βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη, έχουν δηλαδή υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς οι λανθασμένες επιλογές μπορούν να τους οδηγήσουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Επιλέγοντας τα σωστά λιπαρά

Τα λιπαρά ενοχοποιούνται για πολλά προβλήματα υγείας. Η αλήθεια είναι ωστόσο, ότι επικρατεί σύγχυση σχετικά με τα καλά και τα κακά λιπαρά.

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, τα λιπαρά είναι απαραίτητα στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Ειδικά για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 παίζουν σημαντικό ρόλο στην τροποποίησης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά αποτελούν το «καλό» λίπος, γιατί όταν ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή προστατεύουν ταυτόχρονα από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το σακχαρώδη διαβήτη, αλλά μειώνουν ελαφρά και τη χοληστερίνη.

Επίσης, κάποια από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (π.χ. ωμέγα-3) είναι ιδιαίτερα ευεργετικά, αφού συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην προστασία των αγγείων και της καρδιάς, βοηθούν σε φλεγμονώδεις νόσους, σε νεφρικές παθήσεις και προστατεύουν μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και την πίεση.

Η συνολική ποσότητα των λιπαρών πρέπει να είναι τέτοια, ώστε οι συνολικές θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας να μην υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο.

Παραδείγματα τροφών με καλά λιπαρά είναι:

  • Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, πεκάν)
  • Φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, φυστικέλαιο)
  • Φυστικοβούτυρο και αμυγδαλοβούτυρο
  • Αβοκάντο
  • Σολομός
  • Ρέγκα
  • Σαρδέλες
  • Καρύδια
  • Λιναρόσπορος
  • Σπόροι Chia
  • Λάδι Canola

Τι είναι τα κακά λιπαρά

Οι δύο τύποι λιπαρών που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά.

Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες σε πολλά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το πλήρες γάλα, το τυρί, το αγελαδινό βούτυρο και οι διάφορες κρέμες γάλακτος.

Πολλές έτοιμες τροφές περιέχουν υψηλές ποσότητες από κορεσμένα λιπαρά - από τα έτοιμα γλυκίσματα, έως τις πίτσες και τις έτοιμες πίτες. Πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά είναι επίσης κάποια φυτικά προϊόντα, όπως το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο.

Tα τεχνητά τρανς λιπαρά σχηματίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια της υδρογόνωσης, μια διαδικασία στην οποία το υδρογόνο προστίθεται στο φυτικό έλαιο για να σχηματίσει ένα ημιστερεό προϊόν γνωστό ως μερικώς υδρογονωμένο έλαιο.

Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση τρανς λιπαρών με καρδιακές παθήσεις, φλεγμονή, αυξημένη «κακή» χοληστερόλη (LDL-χοληστερόλη) και χαμηλότερα επίπεδα καλής (HDL χοληστερόλης).

Τροφές με τρανς λιπαρά είναι το πρόχειρο φαγητό (fast food), το ποπ κορν μικροκυμάτων, τα έτοιμα αρτοσκευάσματα φούρνου, τα τσιπς, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα κ.α.

Πηγή: mirror.co.uk