ΥΓΕΙΑ

Πολύποδες παχέος εντέρου: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Εάν είστε 45 ετών και άνω, ο γιατρός σας μπορεί να σας έχει ήδη μιλήσει για την ανάγκη να ξεκινήσετε να κάνετε τακτικές κολονοσκοπήσεις για να ελέγξετε για πολύποδες.

Πολύποδες παχέος εντέρου: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Τι είναι όμως οι πολύποδες παχέος εντέρου; Και γιατί πρέπει να αφαιρεθούν; Απαντήσεις σε πληροφορίες σε δέκα βασικά ζητήματα γύρω από τους πολύποδες δίνει ο δρ. David Richards, γαστρεντερολόγος στο MD Anderson Cancer Center του πανεπιστημίου του Τέξας:

Τι είναι ο πολύποδας του παχέος εντέρου

Είναι μια μικρή ανάπτυξη στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου.

Ποιος είναι πιο πιθανό να αναπτύξει πολύποδες παχέος εντέρου

Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πολύποδες του παχέος εντέρου από τις γυναίκες. Αλλά η ηλικία είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου, γι' αυτό και συνιστάται στους ανθρώπους να αρχίζουν να κάνουν προληπτικούς ελέγχους για καρκίνο του παχέος εντέρου από την ηλικία των 45 ετών. Η κολονοσκόπηση είναι η προτιμώμενη μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ορισμένα γενετικά σύνδρομα μπορούν επίσης να προδιαθέσουν σε ανάπτυξη πολυποδών και καρκίνο του παχέος εντέρου. Έτσι, οι ασθενείς με σύνδρομο Lynch (οικογενής αδενωματώδης πολύποδας) θα χρειαστούν έγκαιρη και συχνότερη παρακολούθηση. Ένα σημαντικό οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα των προκαρκινικών πολυπόδων, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συχνότερη παρακολούθηση και ενδεχομένως πιο έγκαιρη παρακολούθηση από τους ασθενείς μέσου κινδύνου.

Πώς μοιάζουν οι πολύποδες του παχέος εντέρου

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου μπορούν να εμφανιστούν με διάφορους τρόπους:

  • Σαν μια μικρή σφαίρα ιστού στην άκρη ενός κοτσανιού, όπως ένα κεράσι ή ένα μανιτάρι.
  • Σαν ένα ομαλό εξόγκωμα ή ένας σταδιακά κεκλιμένος “λοφίσκος”στην επένδυση του παχέος εντέρου.
  • Σαν επίπεδες αναπτύξεις που είναι και οι πιο δύσκολες στον εντοπισμό, καθώς μπορεί να μην έχουν καθόλου εμφανώς ανυψωμένο τμήμα.
  • Σαν λακκούβες (σπάνιες περιπτώσεις), όπου οι ασθενείς μπορεί να έχουν μια μικρή βύθιση στην επένδυση του παχέος εντέρου.

Είναι ο πολύποδας του παχέος εντέρου το ίδιο πράγμα με μια αιμορροΐδα;

Όχι. Αν και μπορούν επίσης να διογκωθούν/εξοκοίλουν από το τοίχωμα του παχέος εντέρου όταν φλεγμαίνουν, οι αιμορροΐδες είναι απλώς φλέβες στην περιοχή του πρωκτού ή του ορθού που διογκώνονται ή ερεθίζονται.

Όλοι οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι προκαρκινικοί;

Όχι. Ορισμένες μη φυσιολογικές αναπτύξεις μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καλοήθεις. Και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πολυπόδων του παχέος εντέρου. Δεν θα μετατραπούν όλοι οι πολύποδες σε καρκίνο. Ακόμη και εκείνοι που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καρκίνο κάποια μέρα δεν το κάνουν απαραίτητα. Απλώς έχουν τις δυνατότητες. Γι' αυτό θεωρούνται “προκαρκινικοί” και ο εντοπισμός τους κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης αποτελεί τυπικό μέρος του προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο παχέος εντέρου.

polyps-polypodes

Ποιοι τύποι πολυπόδων του παχέος εντέρου θεωρούνται οι πιο ανησυχητικοί;

Ορισμένα χαρακτηριστικά πολύποδα του παχέος εντέρου είναι πιο ανησυχητικά από άλλα, αλλά το σχήμα δεν είναι ένα από αυτά. Τα τρία πράγματα στα οποία εστιάζουν περισσότεροι οι γαστρεντερολόγοι είναι:

  • Μέγεθος: Οτιδήποτε μεγαλύτερο από περίπου 1 cm
  • Πλήθος: Όσους περισσότερους προκαρκινικούς πολύποδες έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος. Έτσι, κάποιος με 1 ή 2 μικρούς πολύποδες διατρέχει λιγότερο κίνδυνο από κάποιον με 3-9 κ.ο.κ.
  • Ιστολογία: Αυτό σημαίνει απλώς τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα κύτταρα ενός πολύποδα κάτω από ένα μικροσκόπιο. Εξετάζεται το σχήμα τους, καθώς και τη σειρά και τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν, για να εντοπιστούν τυχόν ανωμαλίες.

Προκαλούν συμπτώματα οι πολύποδες παχέος εντέρου;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με πολύποδες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Αλλά οι πολύποδες μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν αιμορραγία, η οποία κυμαίνεται από μικροσκοπικά επίπεδα που εμφανίζονται μόνο ως αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου, έως εντόνως μαύρα κόπρανα, ή και κόπρανα με έντονο κόκκινο αίμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποια μικρή ενόχληση από το ορθό ή τη διέλευση μεγάλων ποσοτήτων βλέννας.

Πώς αφαιρούνται οι πολύποδες παχέος εντέρου

Οι περισσότεροι πολύποδες του παχέος εντέρου μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης. Αυτός είναι ένας λόγος που οι γιατροί συνιστούν τις κολονοσκοπήσεις. Μπορούν να δουν τις αναπτύξεις με τα μάτια μας και να τις αφαιρέσουν επί τόπου. Μάλιστα, πολύ λίγοι ασθενείς χρειάζονται μετέπειτα χειρουργική επέμβαση για τέτοιες αφαιρέσεις. Το ποια διαδικασία αφαίρεσης απαιτείται εξαρτάται αποκλειστικά από κάθε ασθενή και τη μοναδική του κατάσταση.

Αν μου βρουν πολύποδες παχέος εντέρου, τι αλλάζει στη συνέχεια της ζωής μου;

Εάν έχετε πολλούς πολύποδες ή είναι πολύ μεγάλοι ή προκαρκινικοί, ίσως χρειαστεί να ελέγχεστε συχνότερα. Αλλά εξαρτάται πραγματικά από το τι είδους πολύποδες βρέθηκαν και πώς φαίνονται τα κύτταρά τους στο μικροσκόπιο.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμούνται όλοι σχετικά με τους πολύποδες παχέος εντέρου;

Οι καθαυτοί πολύποδες ΔΕΝ είναι καρκίνος. Μερικοί έχουν απλώς τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε τέτοιον. Αφαιρούνται για να μην έχουν ποτέ αυτή την ευκαιρία!

Πηγή: mdanderson.org