ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα συμπτώματα της περιόδου επιδεινώνονται τον χειμώνα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα συμπτώματα της περιόδου μπορεί να είναι εξαντλητικά ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.

Γιατί τα συμπτώματα της περιόδου επιδεινώνονται τον χειμώνα
Bigstock

Αλλά η έμμηνος ρύση μπορεί να συνοδεύεται από πιο έντονα συμπτώματα κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν ο καιρός είναι ζοφερός, οι μέρες είναι σύντομες και το κρύο και η γρίπη φαίνεται να κυριαρχούν. Αυτό το φαινόμενο έχει ονομαστεί (όχι επισήμως) “σύνδρομο κόπωσης χειμερινής περιόδου”.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει το σύνδρομο κούρασης της χειμερινής περιόδου. Δεν υπάρχουν επίσης επαρκή στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στις εποχές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της περιόδου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση ως προς το γιατί μπορεί να αισθάνεστε ότι ορισμένα από τα συμπτώματα της περιόδου σας είναι χειρότερα κατά τους ψυχρότερους μήνες.

Ο ρόλος του σιδήρου στην ένταση των συμπτωμάτων περιόδου

Συμπτώματα όπως κόπωση, ευερεθιστότητα, κακή συγκέντρωση και ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αποκαλύπτουν έλλειψη σιδήρου.

Το σώμα χρειάζεται σίδηρο για να λειτουργήσει. Ο σίδηρος βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Αλλά πολλοί δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο στη διατροφή τους. Μάλιστα, η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια στον κόσμο.

Εκτός από τα γενικά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η ανεπάρκεια σιδήρου, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αναιμία: μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αν και τα συμπτώματα της αναιμίας μπορεί να είναι πολύ παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από έλλειψη σιδήρου (συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, της κούρασης και των κρύων χεριών και ποδιών), τα συμπτώματα μπορεί να είναι επίσης πιο σοβαρά, οδηγώντας σε αίσθημα παλμών, δύσπνοια και ακόμη και απώλεια συνείδησης.

Η έμμηνος ρύση είναι η κύρια αιτία τόσο της έλλειψης σιδήρου όσο και της αναιμίας. Οι γυναίκες με βαριές ή παρατεταμένες περιόδους διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο καθώς χάνουν τακτικά περισσότερο αίμα κάθε μήνα απ' όσο μπορεί να αντικαταστήσει το σώμα τους. Μερικές μελέτες μάλιστα εκτιμούν ότι σε γυναίκες που παρουσιάζουν βαριές περιόδους, το 90% έχει έλλειψη σιδήρου και το 60% έχει αναιμία.

Εκείνες που συνήθως έχουν βαριές περιόδους μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι αυτό μπορεί να είναι η αιτία της κόπωσης, της ευερεθιστότητάς τους και της δυσκολίας συγκέντρωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές που έχουν έντονες περιόδους απλώς υποθέτουν ότι η απώλεια αίματος τους είναι φυσιολογική. Ωστόσο, όταν δεν ελέγχονται, οι βαριές περίοδοι μπορούν να αφήσουν τις γυναίκες “παγιδευμένες” σε έναν φαύλο κύκλο προοδευτικής απώλειας αίματος και σιδήρου, οδηγώντας σε αναιμία, ο οποίος είναι δύσκολο να σπάσει.

Και παρόλο που πολλές κλινικές οδηγίες για τη διαχείριση της βαριάς εμμηνορροϊκής αιμορραγίας αναγνωρίζουν τη σημασία της θεραπείας της ανεπάρκειας σιδήρου και της αναιμίας που προκαλούνται από την υπερβολική απώλεια αίματος, αυτές οι καταστάσεις εξακολουθούν να παραλείπονται συχνά, παρά το γεγονός ότι είναι εύκολα θεραπεύσιμες.

stomach-ache-abdominal-pain

Έμμηνος ρύση: Συμπτώματα που επιδεινώνονται τον χειμώνα

Πολλά από τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου και της αναιμίας επικαλύπτονται με άλλες καταστάσεις υγείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας μόλις αρχίσουν τα συμπτώματα, για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη σωστή θεραπεία.

Για παράδειγμα, η κόπωση, ο λήθαργος και οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Αυτό είναι ένα είδος κατάθλιψης που επηρεάζει μερικούς ανθρώπους μόνο το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Έτσι, εάν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας άρχισαν όταν έφτασαν οι μέρες περιόδου και ο πιο κρύος καιρός, τότε η άσκηση, η φροντίδα του εαυτού σας (ξεκούραση και καλός ύπνος κάθε βράδυ) και μια ισορροπημένη διατροφή με πολλές φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνη θα σας βοηθήσει κάπως.

Αλλά αν διαπιστώσετε ότι έχετε τέτοια συμπτώματα όλον τον χρόνο (και υποφέρετε από βαριές ή παρατεταμένες περιόδους) αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε έλλειψη σιδήρου. Ορισμένα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου μπορεί επίσης να φαίνονται χειρότερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Δεδομένου ότι η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει το πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί μπορεί να αισθάνεστε ότι υποφέρετε από περισσότερες εποχικές ασθένειες κατά τη διάρκεια των πιο κρύων μηνών του έτους. Αυτό θα απαιτήσει μια επίσκεψη στον γιατρό για να γίνει διάγνωση, καθώς και λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου εφόσον εκείνος το συστήσει. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και τα συμπτώματά σας.

Πηγή: theconversation.com