ΥΓΕΙΑ

Τι είναι ο πνεύμονας ποπ κορν: Τα “αθώα” συμπτώματα σοβαρού προβλήματος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η αποφρακτική βρογχιολίτιδα, κοινώς γνωστή ως “πνεύμονας ποπ κορν”, είναι μια σπάνια πνευμονική νόσος που συμβαίνει όταν οι μικρότεροι αεραγωγοί στους πνεύμονες (βρογχιόλια) φλεγμαίνουν και δημιουργούνται ουλές.

Τι είναι ο πνεύμονας ποπ κορν: Τα “αθώα” συμπτώματα σοβαρού προβλήματος
Bigstock

Η βλάβη στα βρογχιόλια διαταράσσει την κανονική ροή αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες, οδηγώντας σε συμπτώματα, όπως δύσπνοια, ξηρό βήχα και συριγμό. Αυτά τα συμπτώματα συχνά επιδεινώνονται με την άσκηση ή τις σωματικές δραστηριότητες.

Τα συμπτώματα του πνεύμονα ποπ κορν αναπτύσσονται σταδιακά μέσα σε εβδομάδες ή μήνες καθώς οι αεραγωγοί στενεύουν και μειώνουν την παροχή οξυγόνου στους πνεύμονες. Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή και οι ουλές των βρογχιολίων μπορεί να επιδεινωθούν, καθιστώντας την αναπνοή όλο και πιο δύσκολη.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του πνεύμονα ποπ κορν μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τα οποία είναι:

Ξηρός βήχας

Ο χρόνιος, επίμονος ξηρός βήχας είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του πνεύμονα ποπ κορν. Ο βήχας που διαρκεί δύο μήνες ή λιγότερο είναι συνήθως σύμπτωμα λοίμωξης του αναπνευστικού (π.χ. κοινό κρυολόγημα) και υποχωρεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Ένας βήχας λόγω πνεύμονα ποπ κορν είναι συνεχής και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου ή όταν ασκείστε ή συμμετέχετε σε σωματικά απαιτητικές δραστηριότητες.

Δυσκολία στην αναπνοή

Η δύσπνοια είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του πνεύμονα ποπ κορν. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι σας κόβεται η αναπνοή ή έχετε δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης ή καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το ανέβασμα σκάλας ή το περπάτημα. Αν και η δύσπνοια μπορεί να είναι ανεπαίσθητη στην αρχή, μπορεί να επιδεινωθεί καθώς η κατάστασή σας εξελίσσεται. Τελικά, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ένα αίσθημα σαν να σας λείπει αέρας σε κάθε αναπνοή, το οποίο εμφανίζεται όταν δεν μπορείτε να πάρετε μια βαθιά ανάσα ακόμα και όταν ξεκουράζεστε.

Συριγμός

Ο συριγμός είναι ένας δυνατός ήχος σαν σφύριγμα από τους αεραγωγούς που μπορεί να συμβεί ενώ αναπνέετε. Είναι πιο συνηθισμένο να ακούτε συριγμό όταν εκπνέετε, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά την εισπνοή και να επιδεινωθεί με τη σωματική δραστηριότητα. Με τον πνεύμονα ποπ κορν, ο συριγμός είναι σημάδι φλεγμονής, οιδήματος και συσσώρευσης βλέννας στα βρογχιόλια.

Popcorn-Lung-Obliterative-Bronchiolitis

Κούραση

Η κούραση είναι η έλλειψη ενέργειας και μπορεί να επιμένει ακόμα και όταν όταν έχετε αναπαυθεί αρκετά. Ο πνεύμονας ποπ κορν κάνει το σώμα να εργάζεται σκληρότερα για να αναπνεύσει. Η βλάβη στα βρογχιόλια μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα και ο εγκέφαλος δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο για να λειτουργήσουν σωστά, κάτι που μπορεί επίσης να συμβάλει στην εξάντληση. Με την κούραση, είναι συνηθισμένο να αισθάνεστε επίσης αδυναμία, ομίχλη του εγκεφάλου και ευερεθιστότητα.

Εξάνθημα

Τα άτομα που αναπτύσσουν πνεύμονα ποπ κορν λόγω έκθεσης σε ορισμένες χημικές τοξίνες, όπως το διακετύλιο (μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα αρώματα των τροφίμων) μπορεί να εμφανίσουν ερεθισμό του δέρματος ή δερματικό εξάνθημα. Το προσβεβλημένο δέρμα μπορεί να φαίνεται κόκκινο, να αισθάνεται ζεστό, να έχει φαγούρα ή να έχει εξογκώματα που σχηματίζονται σε φουσκάλες.

Πνεύμονας ποπ κορν: Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Ο πνεύμονας ποπ κορν είναι μια σοβαρή κατάσταση του αναπνευστικού . Εάν έχετε οποιαδήποτε επίμονα συμπτώματα, όπως χρόνιο βήχα, δύσπνοια, συριγμό ή κόπωση που δεν υποχωρεί με την ανάπαυση, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πνεύμονας ποπ κορν μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα. Ζητήστε επείγουσα ιατρική περίθαλψη ή καλέστε το 166 εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνος στο στήθος
  • Ταχεία αναπνοή
  • Πυρετός
  • Εφίδρωση
  • Γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  • Δυσκολία στην ομιλία ή στην αναπνοή
  • Σύγχυση ή αποπροσανατολισμός
  • Μπερδεμένη ομιλία
  • Απώλεια συνείδησης

Πηγή: health.com