ΥΓΕΙΑ

Η απλή εξέταση αίματος που εντοπίζει τον κίνδυνο εμφράγματος

Σινάνη Αικατερίνη

Μία απλή εξέταση αίματος και ένα διαδικτυακό εργαλείο, μπορούν να δείξουν αν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να πάθετε έμφραγμα εντός έξι μηνών.

Η απλή εξέταση αίματος που εντοπίζει τον κίνδυνο εμφράγματος

Τα εμφράγματα αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου στον κόσμο παγκοσμίως και αυξάνονται διαρκώς.

Πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου δεν εντοπίζονται ή δεν λαμβάνουν προληπτική αγωγή.

Το εργαλείο αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουψάλα με την ελπίδα να αυξήσει τα κίνητρα των ασθενών να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Johan Sundström διαπίστωσαν ότι τα εμφράγματα μπορούν να προβλεφθούν με μια τυπική εξέταση αίματος.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι παράγοντες κινδύνου έχουν επαληθευτεί σε μελέτες που περιλαμβάνουν πέντε έως δέκα χρόνια παρακολούθησης, όπου μόνο οι παράγοντες που είναι σταθεροί με την πάροδο του χρόνου μπορούν να εντοπιστούν.

«Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος λίγο πριν από ένα έμφραγμα έχει μεγάλη δυναμική. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος εμφράγματος διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του μήνα μετά από διαζύγιο, ενώ ο κίνδυνος θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου είναι πενταπλάσιος εντός της εβδομάδας μετά τη διάγνωση καρκίνου», λέει ο Sundström, ο οποίος είναι καρδιολόγος και καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Σε συνεργασία με άλλους ευρωπαίους ερευνητές, προχώρησε στην υπόθεση ότι αρκετές σημαντικές βιολογικές διεργασίες είναι ενεργές κατά τη διάρκεια των μηνών πριν από ένα καρδιακό επεισόδιο και ότι αυτές θα μπορούσαν να ανιχνευθούν με μια απλή εξέταση αίματος.

«Θέλαμε να αναπτύξουμε μεθόδους που θα επέτρεπαν στις υπηρεσίες υγείας να εντοπίζουν τους ανθρώπους που σύντομα θα υποστούν την πρώτη τους καρδιακή προσβολή», λέει ο Sundström.

Η ερευνητική ομάδα είχε πρόσβαση σε δείγματα αίματος 169.053 ανθρώπων χωρίς προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο από έξι ευρωπαϊκές μελέτες. Μέσα σε έξι μήνες, 420 από αυτούς υπέστησαν την πρώτη τους καρδιακή προσβολή. Στη συνέχεια, το αίμα τους συγκρίθηκε με το αίμα 1.598 υγιών συμμετεχόντων στις μελέτες.

«Εντοπίσαμε περίπου 90 μόρια που συνδέονται με τον κίνδυνο πρώτου εμφράγματος. Ωστόσο, τα δείγματα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης είναι αρκετά για να προβλέψουν τον κίνδυνο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αυξήσει το κίνητρο των ανθρώπων να παίρνουν τα προληπτικά τους φάρμακα ή να σταματήσουν το κάπνισμα, για παράδειγμα», λέει ο Sundström.

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει και ένα απλό διαδικτυακό εργαλείο μέσω του οποίου ο καθένας μπορεί να μάθει τον κίνδυνο να υποστεί έμφραγμα εντός έξι μηνών.

«Αυτός ήταν ένας από τους στόχους της μελέτης, καθώς γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν σχετικά χαμηλά κίνητρα για να ακολουθήσουν τις προληπτικές θεραπείες. Αν μάθετε ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο να πάθετε έμφραγμα σύντομα, ίσως αποκτήσετε μεγαλύτερο κίνητρο να το προλάβετε», λέει ο Sundström.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν τώρα τα 90 νέα μόρια για να τα κατανοήσουν καλύτερα και να δουν αν υπάρχουν δυνατότητες θεραπείας.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μια νέα μελέτη εδώ στην Ουψάλα για να δούμε αν το διαδικτυακό εργαλείο παρέχει το είδος των κινήτρων που σκοπεύουμε», καταλήγει ο Sundström.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Cardiovascular Research.