«Σκιαγραφώντας» το ατοπικό δέρμα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική νόσος που επηρεάζει την επιδερμίδα. Είναι η πιο γνωστή μορφή εκζέματος. Πρόκειται για μια κοινή πάθηση η οποία, συνήθως, εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία, ωστόσο, ο καθένας μπορεί να νοσήσει ανεξάρτητα με την ηλικία του. Τα αίτια που προκαλούν την ατοπική δερματίτιδα δεν είναι σαφή, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι παράγοντες όπως η διαταραχή του επιδερμιδικού φραγμού, η γενετική προδιάθεση, οι ανοσολογικοί, περιβαλλοντικοί, αλλά και κάποιοι ψυχολογικοί παράγοντες, παίζουν σημαντικό ρόλο στη νόσο. Είναι ουσιαστικά, μια διαταραχή του δέρματος που προκαλεί υπερευαισθησία σε διάφορους παράγοντες, όπως τα αλλεργιογόνα, η σκόνη κοκ.

Η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική, επομένως δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Η ατοπική δερματίτιδα, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει εξάρσεις και υφέσεις, περιόδους δηλαδή, κατά τις οποίες τα συμπτώματα γίνονται πολύ πιο έντονα, έως και ανυπόφορα, και περιόδους κατά τις οποίες το δέρμα βελτιώνεται. Αυτό επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που ζουν με το ατοπικό δέρμα και αυξάνει την ανάγκη για την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων.

atoprel.jpg

Για να καταλάβουμε όμως καλύτερα το ατοπικό δέρμα, τα συμπτώματά του και ποιους επηρεάζει ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εκδηλώνονται με διαφορετική ένταση και σε διάφορες περιοχές του σώματος και να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Τα κύρια από αυτά είναι:

  • Ξηρότητα. Το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό, ιδίως σε περιοχές όπως οι αγκώνες και τα γόνατα. Ακόμα, υπάρχει και η πιθανότητα δημιουργίας βλατίδων, οι οποίες είναι κοκκινωπές, θυλακωτές και μπορεί να εκκρίνουν υγρό. Το δέρμα αποκτά τραχιά και ανελαστική υφή.
  • Ερύθημα. Η επιδερμίδα μπορεί να γίνει κόκκινη και φλεγμονώδης, ειδικά στις περιοχές που είναι πιο επιρρεπείς σε εκδηλώσεις της ατοπικής δερματίτιδας, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα και η περιοχή γύρω από το λαιμό.
  • Οίδημα. Σε συνδυασμό με τη φλεγμονή, μπορεί να παρουσιαστεί επίσης πρήξιμο της περιοχής του δέρματος που επηρεάζεται.

Κνησμός. Είναι το κύριο σύμπτωμα της ατοπικής δερματίτιδας και προκαλεί ιδιαίτερη δυσφορία. Ο κνησμός μπορεί να είναι έντονος και επιδεινώνεται κατά τη νύχτα, καθώς και μετά από εκθέσεις σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως η σκόνη, το κρύο και η υγρασία.

eczema.png

Όλα αυτά τα συμπτώματα δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο ο οποίος έχει σαν αφετηρία τον κνησμό. Ο κνησμός δημιουργεί τάση ξεσμού και αυτός με τη σειρά του επιβαρύνει περισσότερο το δέρμα, αφήνοντάς το εκτεθειμένο σε μεγαλύτερο ερεθισμό και μολύνσεις και φλεγμονές. Σε όλα αυτά έρχεται να δώσει λύση η ολοκληρωμένη σειρά Atoprel της Frezyderm.

atoprel2.jpg

Ατοπική δερματίτιδα βρεφών και παιδιών

Η ατοπική δερματίτιδα συνήθως εμφανίζεται στο πρώτο έτος ζωής, συχνά μάλιστα μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Τα πρώτα σημεία εκδήλωσής της συνήθως παρουσιάζονται στα μάγουλα με ερύθημα και ξεφλούδισμα του δέρματος. Οι περιοχές που επηρεάζονται συνδέονται συχνά με την ικανότητα του βρέφους να τις αγγίξει ή να τις ξύσει. Επίσης, ορισμένες δραστηριότητες του βρέφους, όπως το μπουσούλημα, μπορεί να οδηγήσουν σε επανειλημμένη τριβή σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Περίπου το 65% των παιδιών με έκζεμα εμφανίζουν συμπτώματα μεταξύ 2 μηνών και 2 ετών ζωής

Οι μικροί ασθενείς που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα συχνά βιώνουν έντονο κνησμό και δυσφορία, πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη διατροφή και τον ύπνο, επηρεάζοντας άμεσα την ποιότητα ζωής του μωρού και την ψυχολογική ευημερία των γονέων. Η νόσος παρουσιάζει ύφεση το καλοκαίρι και έξαρση τον χειμώνα, ενώ παράγοντες όπως οι εμβολιασμοί και οι ιικές λοιμώξεις μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20670812/

moro.png

Καθώς τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα μεγαλώνουν, οι επιπτώσεις της νόσου μπορεί να επεκταθούν στην καθημερινότητά τους και στην κοινωνική τους ένταξη. Η παιδική ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές όπως ο λαιμός, τα χέρια και τα πόδια. Τα παιδιά που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα στην παιδική ηλικία βιώνουν περιόδους έντονου κνησμού, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα ύπνου, σχολικές δυσκολίες και προβλήματα στις κοινωνικές τους δραστηριότητες, προκαλώντας αυξημένο άγχος και προβλήματα συμπεριφοράς καθώς η επιθυμία για κοινωνική αποδοχή είναι υψηλή.

paidi.png

Η ατοπική δερματίτιδα επηρεάζει πάνω από το 20% των παιδιών στις ανεπτυγμένες χώρες2

Η εκπαίδευση του παιδιού και της οικογένειας σχετικά με τη φύση της νόσου και τον τρόπο διαχείρισής της είναι πολύ σημαντική.

2 Does atopic dermatitis cause food allergy? A systematic review Teresa Tsakok e. al. The Lancet Journal. February 23, 2017. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30491-9/fulltext

atoprel3.jpg
fagoura.png

Η ατοπική δερματίτιδα επηρεάζει ως και το 9% των ενηλίκων3

Το συμπέρασμα

Η ατοπική δερματίτιδα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής ατόμων σε κάθε ηλικιακό στάδιο, από τα βρέφη μέχρι τους ενήλικες. Η κατάλληλη διαχείρισή της είναι εξαιρετικής σημασίας για τη μείωση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που ζουν με αυτήν τη νόσο. Η εκπαίδευση, η υποστήριξη και εύρεση των κατάλληλων προϊόντων περιποίησης, είναι ουσιαστικές για τη διαχείριση της ατοπικής δερματίτιδας και η Frezyderm με την σειρά Atoprel, βρίσκεται κοντά στα βρέφη, τα παιδιά και τους ενήλικες, προσφέροντας αποτελεσματικές λύσεις.

atoprel4.jpg

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα και τη φροντίδα με την υπογραφή της Frezyderm, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της Frezyderm που είναι αφιερωμένη στην ατοπική δερματίτιδα. Ακόμα, μπορείτε να ανακαλύψετε όλη τη σειρά Atoprel της Frezyderm στα φαρμακεία και σε επιλεγμένα καταστήματα καλλυντικών.

3 Does atopic dermatitis cause food allergy? A systematic review Teresa Tsakok e. al. The Lancet Journal. February 23, 2017. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30491-9/fulltext