ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: Γιατί οι άνδρες πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας

Σινάνη Αικατερίνη

Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας μπορεί να είναι ό,τι χειρότερο για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Καρκίνος προστάτη: Γιατί οι άνδρες πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας

Οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που περιορίζουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά, αλλά τρώνε πολλές τροφές φυτικής προέλευσης, κινδυνεύουν λιγότερο με στυτική δυσλειτουργία, ακράτεια ούρων και άλλες παρενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία, λένε οι ερευνητές.

Όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα, σημείωσαν 8%-11% καλύτερη βαθμολογία σε μετρήσεις της σεξουαλικής λειτουργίας σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης σε περισσότερους από 3.500 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.

Οι άνδρες σημείωσαν έως και 14% καλύτερη βαθμολογία στην υγεία του ουροποιητικού, με λιγότερες περιπτώσεις ακράτειας, απόφραξης και ερεθισμού.

Η φυτική διατροφή προκάλεσε επίσης κατά 13% καλύτερες βαθμολογίες στην ορμονική υγεία, η οποία περιλαμβάνει συμπτώματα όπως η χαμηλή ενέργεια, η κατάθλιψη και οι εξάψεις.

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν ελπίδα σε όσους αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους μετά από χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία και άλλες κοινές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Stacy Loeb, καθηγήτρια ουρολογίας και υγείας του πληθυσμού στην Ιατρική Σχολή NYU Grossman της Νέας Υόρκης.

«Η προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή τους, με ταυτόχρονη μείωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών, είναι ένα απλό βήμα που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς», είπε.

Προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας διαπίστωσε ότι η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, μειώνει τον συνολικό κίνδυνο ενός άνδρα να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη.

Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο διατροφής κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τα προβλήματα υγείας τους.

Πάνω από 4 στους 5 ασθενείς (ποσοστό 83%) είχαν λάβει θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, δήλωσε η Loeb. Όσοι συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη είχαν πρώιμες μορφές της νόσου που δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών είχε οφέλη για τη σεξουαλική λειτουργία, το ουροποιητικό και την ευεξία των ανδρών, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες όπως η οικονομική κατάσταση, ο τρόπος ζωής και το ιατρικό ιστορικό.

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών σχετιζόταν επίσης με καλύτερη λειτουργία του εντέρου, πιθανότατα λόγω των φυτικών ινών που προσλάμβαναν οι άνδρες, δήλωσε η Loeb.

«Τα ευρήματα προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των οφελών για την υγεία και το περιβάλλον από την κατανάλωση περισσότερων φυτικών και λιγότερων ζωικών προϊόντων. Αμφισβητούν επίσης σαφώς την ιστορική παρανόηση ότι η κατανάλωση κρέατος ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, ενώ στην πραγματικότητα φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο» κατέληξε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer.