ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν με καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό

Σινάνη Αικατερίνη

Εκτός από ημικρανίες, εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν μια σημαντικά μεγαλύτερη απειλή.

Εμμηνόπαυση: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν με καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό

Νέα μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με ημικρανίες και αγγειοκινητικά συμπτώματα (εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις) έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο ή να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των υφιστάμενων μοντέλων πρόβλεψης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου για τον εντοπισμό των γυναικών που διατρέχουν μελλοντικό κίνδυνο», δήλωσε η Δρ. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ιστορικό και των δύο συμπτωμάτων είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο και 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με άλλες γυναίκες. Η σχέση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή μεταξύ των γυναικών με ημικρανίες με αύρα.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 2.000 γυναίκες οι οποίες ήταν 18 έως 30 ετών μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά, τονίζουν οι επιστήμονες, επειδή οι ημικρανίες και οι εξάψεις είναι πολύ κοινές στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Σχεδόν 8 στις 10 γυναίκες στην εμμηνόπαυση εμφανίζουν εξάψεις, ενώ οι ημικρανίες επηρεάζουν περίπου το 17,5% των γυναικών στα τέλη της αναπαραγωγικής τους ηλικίας.

Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τις κοινές επιδράσεις της ημικρανίας και των εξάψεων/νυχτερινών εφιδρώσεων ανεξάρτητα από τη χρήση οιστρογόνων και τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα, τα επίπεδα χοληστερόλης, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου νηστείας.

«Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της συνεκτίμησης παραγόντων που κυριαρχούν στις γυναίκες ή είναι ειδικοί για τις γυναίκες, όπως το ιστορικό ημικρανίας και τα επίμονα αγγειοκινητικά συμπτώματα, κατά την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου», σημείωσε η Faubion.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Menopause.