ΥΓΕΙΑ

Ποια εγκεφαλική βλάβη προκαλεί η μακρά Covid

Σινάνη Αικατερίνη

Η ομίχλη εγκεφάλου, ο όρος που αναφέρεται στα προβλήματα σκέψης και συγκέντρωσης, τα οποία συχνά οδηγούν σε σύγχυση, αίσθημα αποδιοργάνωσης και προβλήματα μνήμης, είναι ένα από τα πιο συχνά, επίμονα συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς με μακρά Covid.

Ποια εγκεφαλική βλάβη προκαλεί η μακρά Covid

Εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και το 46% των ασθενών.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας εγκεφαλικής βλάβης που προκαλείται από τον ιό και μπορεί να προκαλέσει γνωστικά και ψυχικά προβλήματα που επιμένουν για χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 351 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 είχαν ενδείξεις μακροχρόνιας εγκεφαλικής βλάβης ένα χρόνο μετά τη μόλυνση.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε μια σειρά από γνωστικά τεστ, αυτοαναφερόμενα συμπτώματα, τομογραφίες εγκεφάλου και βιοδείκτες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένα επίπεδα τεσσάρων βιοδεικτών εγκεφαλικής βλάβης σε όσους είχαν μολυνθεί με κορονοϊό. Επιπλέον, δύο από τους βιοδείκτες παρέμειναν στη φάση της ανάρρωσης και τα επίπεδά τους ήταν ακόμη υψηλότερα στα άτομα που παρουσίασαν νευρολογικές επιπλοκές όταν νόσησαν με τον ιό.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι δείκτες εγκεφαλικής βλάβης είναι παρόντες στο αίμα μήνες μετά τη νόσηση με COVID-19, και ιδιαίτερα σε όσους είχαν εγκεφαλικές επιπλοκές που προκλήθηκαν από τον ιό», λένε οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό υποδηλώνει την πιθανότητα συνεχιζόμενης φλεγμονής και τραυματισμού στο εσωτερικό του ίδιου του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να μην ανιχνεύεται από τις εξετάσεις αίματος για φλεγμονή» προσθέτουν.

Αυτές οι επιπλοκές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τον COVID-19 κυμαίνονται από ήπιες (πονοκέφαλοι) έως δυνητικά απειλητικές για τη ζωή (επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλίτιδα). Όπως έχει δείξει προηγούμενη έρευνα, οι συνέπειες μπορεί να είναι μακροχρόνιες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μη φυσιολογικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα σημάδια τραυματισμού. Αν καταφέρουν να μάθουν περισσότερα για αυτές τις αντιδράσεις και για το πώς προκαλούνται, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέες θεραπείες.

Είναι πλέον σαφές ότι ο COVID-19 παίζει κάποιο ρόλο στο νευρικό σύστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις η επίδραση αυτή μπορεί να συνεχιστεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι παρόμοιες με τις εγκεφαλικές κακώσεις.

«Τα κλινικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων και η αύξηση των δεικτών εγκεφαλικής βλάβης παρέχουν ενδείξεις τόσο για οξεία όσο και για συνεχιζόμενη νευρολογική βλάβη», έγραψαν οι ερευνητές, οι οποίοι εξετάζουν τώρα το πώς η βλάβη και η φλεγμονή που προκαλείται από τον COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε γνωστικά προβλήματα και θέματα ψυχικής υγείας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.