ΥΓΕΙΑ

Η ουσία που αντιμετωπίζει φαλάκρα, προστάτη και καρδιακές παθήσεις στους άνδρες

Σινάνη Αικατερίνη

Ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στους άνδρες «ρίχνοντας» τα επίπεδα της χοληστερόλης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η ουσία που αντιμετωπίζει φαλάκρα, προστάτη και καρδιακές παθήσεις στους άνδρες

Η φιναστερίδη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ανδρικής φαλάκρας, ενώ έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία του διογκωμένου προστάτη, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι άνδρες που χρησιμοποιούν φιναστερίδη όμως, έχουν επίσης σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από έρευνα υγείας μεταξύ 2009 και 2016.

«Όταν εξετάσαμε τους άνδρες που έπαιρναν φιναστερίδη, τα επίπεδα χοληστερόλης τους ήταν κατά μέσο όρο 30 μονάδες χαμηλότερα από τους άνδρες που δεν λάμβαναν το φάρμακο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jaume Amengual, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Urbana-Champaign του Ιλινόις.

«Νόμιζα ότι θα βλέπαμε το αντίθετο αποτέλεσμα, οπότε ήταν πολύ ενδιαφέρον", πρόσθεσε ο Amengual.

Οι ερευνητές αναπαρήγαγαν στη συνέχεια το εύρημα σε ποντίκια εργαστηρίου. Τα ποντίκια που έλαβαν υψηλές δόσεις φιναστερίδης είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη, λιγότερη σκλήρυνση των αρτηριών, μειωμένη φλεγμονή του ήπατος και άλλα σχετικά οφέλη για την υγεία.

Η φιναστερίδη δρα μπλοκάροντας μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους θύλακες των τριχών και στον αδένα του προστάτη και ενεργοποιεί την τεστοστερόνη, ανέφεραν οι ερευνητές.

Επειδή οι καρδιακές παθήσεις είναι πολύ πιο συχνές στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, οι επιστήμονες υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο στις φραγμένες αρτηρίες.

«Βασιζόμενοι στο ότι τα επίπεδα των ορμονών επηρεάζουν την αθηροσκλήρωση, την τριχόπτωση και τον προστάτη, αποφασίσαμε να το ψάξουμε» δήλωσε ο Amengual.

Παρότι τα ευρήματα έδειχναν μια συσχέτιση μεταξύ της φιναστερίδης και της χαμηλότερης χοληστερόλης, μόνο 155 άνδρες από τους σχεδόν 4.800 ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν φιναστερίδη.

Οι ερευνητές άρχισαν να χορηγούν ποικίλα επίπεδα φιναστερίδης σε αρσενικά ποντίκια εργαστηρίου, τα οποία ακολουθούσαν δυτικού τύπου διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη για τρεις μήνες.

«Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε υψηλή δόση φιναστερίδης εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα, καθώς και στις αρτηρίες», δήλωσε ο ερευνητής Donald Molina Chaves, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign. «Παρατηρήθηκαν επίσης λιγότερα λιπίδια και δείκτες φλεγμονής στο ήπαρ».

Ωστόσο, τα αποτελέσματα στα ποντίκια ήταν σημαντικά μόνο στην υψηλότερη δόση φιναστερίδης, μια δόση που ο Amengual χαρακτήρισε «εξωφρενική» για τον άνθρωπο.

Οι άνθρωποι λαμβάνουν 1 χιλιοστόγραμμα φιναστερίδης την ημέρα για την τριχόπτωση και 5 χιλιοστόγραμμα ημερησίως για τη διόγκωση του προστάτη. Συγκριτικά, τα ποντίκια που εμφάνισαν σημαντικά οφέλη έπαιρναν 1.000 χιλιοστόγραμμα για κάθε κιλό τροφής που έτρωγαν.

Το γεγονός ωστόσο ότι παρατηρήθηκε μια σαφής συσχέτιση σε άνδρες που έλαβαν τις συνιστώμενες δόσεις για τριχόπτωση και διευρυμένο προστάτη, υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζονται τις υπερβολικές δόσεις που δοκιμάστηκαν στα ποντίκια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Lipid Research.