ΥΓΕΙΑ

Γιατί βλέπουμε καλύτερα όταν κοιτάμε μέσα από τρύπες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πολλά περίεργα... βλέπουμε καθημερινά στο αχανές διαδίκτυο. Μερικά, όμως, αποτελούν καλή αφορμή για εξηγήσεις επί ζητημάτων υγείας και λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος.

Γιατί βλέπουμε καλύτερα όταν κοιτάμε μέσα από τρύπες
Bigstock

Μία τέτοια αφορμή δόθηκε μέσα από τη γνωστή πλατφόρμα Reddit, όταν ένας χρήστης είχε μια σπάνια απορία.

Ρώτησε γιατί διαπιστώνει ότι βλέπει καλύτερα, όταν κοιτάει μέσα από τις τρύπες που έχουν τα γνωστά σε όλους κρακεράκια!

“Καθόμουν απλώς στο κρεβάτι και έτρωγα κράκερ και αποφάσισα να κοιτάξω την τηλεόραση μέσα από τις τρύπες στο κράκερ. Και ξαφνικά, μπορούσα να δω την τηλεόραση πιο καθαρά”, είπε ο χρήστης στο subreddit AskScience.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό, είναι αλήθεια και είναι εξηγήσιμο. Φυσικά το φαινόμενο δεν περιορίζεται στα... κρακεράκια, αλλά σε κάθε περίπτωση που κοιτάμε μέσα από τρύπες πολύ κοντά στα μάτια μας.

Όραση: Τι είναι το pinhole effect

Είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως pinhole effect, ή αλλιώς το "εφέ της καρφίτσας". Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δημιουργήσετε μια μικρή τρύπα σε ένα κομμάτι χαρτί ή να σχηματίσετε μια μικρή με τα δάχτυλά σας και να κοιτάξετε μέσα από αυτή.

“Όταν το φως περνάει μέσα από μια μικρή τρύπα, όλες οι μη εστιασμένες ακτίνες μπλοκάρονται, αφήνοντας μόνο το εστιασμένο φως να προσγειωθεί στον αμφιβληστροειδή για να σχηματίσει μια καθαρή εικόνα”, λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο Οπτομετρίας της Πενσυλβάνια, Bisant A. Labib μέσα από το Review of Optometry.

"Η διάμετρος της τρύπας είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Αν και υπάρχει μεγάλο όφελος στο να περιοριστούν οι μη εστιασμένες ακτίνες που φτάνουν στον αμφιβληστροειδή, μια τρύπα που είναι πολύ μικρή μπορεί να προκαλέσει περίθλαση και απώλεια της ανάλυσης/καθαρότητας της εικόνας”, προσθέτει.

Επίσης, είναι ένα φαινόμενο που δεν λειτουργεί με όλα τα ελαττώματα όρασης, παρά μόνο για τα διαθλαστικά προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν με φακούς ή γυαλιά.

"Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια τεχνική που χρησιμοποιούμε στην κλινική όταν ένας ασθενής έρχεται με θολή όραση και θέλουμε να γνωρίζουμε πολύ γρήγορα εάν η θολή όραση είναι διαθλαστική κατάσταση, που σημαίνει ότι χρειάζονται γυαλιά ή φακοί επαφής", εξήγησε ο οπτομέτρης δρ. Neal Guymon μέσα από το κανάλι του στο YouTube:

"Θα βάλουμε γυαλιά με τρύπες ακριβώς πάνω από το μάτι και εάν η όρασή τους βελτιωθεί, τότε τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής θα βελτιώσουν την όρασή τους. Εάν το κάνουμε και η όρασή τους δεν βελτιωθεί, πιθανότατα κάτι άλλο συμβαίνει, μια ιατρική κατάσταση ή κάτι άλλο στο πίσω μέρος του ματιού, που προκαλεί τη θολή όραση", λέει ο ίδιος.

Πηγή: iflscience.com