ΥΓΕΙΑ

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Γιατί μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Σινάνη Αικατερίνη

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφύγουν την κατάθλιψη καθώς μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Γιατί μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ορμονοθεραπεία σε κλινική εμμηνόπαυσης στο Οντάριο του Καναδά, παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η βελτίωση αυτή σημειώθηκε ανεξάρτητα από το αν συνταγογραφήθηκαν και αντικαταθλιπτικά ή όχι.

«Η μελέτη έδειξε μια ευεργετική επίδραση της ορμονοθεραπείας στις διαταραχές της διάθεσης κατά την εμμηνόπαυση όταν χρησιμοποιείται μόνη της και μια συνεργιστική επίδραση όταν συνδυάζεται με αντικαταθλιπτικά», δήλωσε η Δρ. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της The Menopause Society.

«Αναδεικνύει επίσης τον υψηλό επιπολασμό των συμπτωμάτων της διάθεσης κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης και την ανάγκη να αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα των γυναικών ολιστικά και όχι να δίνεται βάρος μόνο στη διαχείριση των εξάψεων», πρόσθεσε η Faubion.

Έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 170 γυναίκες, το 62% των οποίων βαθμολογήθηκαν με βάση τα συμπτώματά τους ως «καταθλιπτικές», δήλωσαν οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Alison Shea, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του St. Joseph's Healthcare στο Χάμιλτον.

Η ορμονοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση των εξάψεων, αλλά η ικανότητά της να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάθεση δεν είχε τεκμηριωθεί επαρκώς, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ορμόνες επηρεάζουν τα μονοπάτια του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση και πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στα καταθλιπτικά συμπτώματα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα σωματικά συμπτώματα που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση, επίσης επηρεάζουν τη διάθεση των γυναικών.

Οι γυναίκες που πέρασαν εμμηνόπαυση φυσικά, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Όσες όμως πέρασαν εμμηνόπαυση λόγω θεραπείας καρκίνου ή χειρουργικής επέμβασης δεν παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Menopause.