ΥΓΕΙΑ

Σε τι διαφέρει η ιογενής από τη βακτηριακή αμυγδαλίτιδα: Τι θα νιώσετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των αμυγδαλών, των δύο αδένων που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού. Μπορεί να προκληθεί από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Σε τι διαφέρει η ιογενής από τη βακτηριακή αμυγδαλίτιδα: Τι θα νιώσετε
Bigstock

Το πιο κοινό σύμπτωμα της αμυγδαλίτιδας είναι ο πονόλαιμος, αλλά είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς εάν η αιτία είναι μια ιογενής ή μια βακτηριακή λοίμωξη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιογενούς έναντι της βακτηριακής αμυγδαλίτιδας

Το κύριο σύμπτωμα τόσο και στις δύο περιπτώσεις είναι ο πονόλαιμος. Και οι δύο τύποι αμυγδαλίτιδας μπορούν επίσης να προκαλέσουν τις αμυγδαλές σας να γίνουν κόκκινες, πρησμένες και επώδυνες, καθιστώντας δύσκολη την κατάποση.

Εάν έχετε αμυγδαλίτιδα από ιογενή λοίμωξη, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη, τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι πιο ήπια από ό,τι εάν η αιτία είναι βακτηριακή. Μπορεί επίσης να έχετε βήχα, συμφόρηση και καταρροή.

Η βακτηριακή αμυγδαλίτιδα τείνει να είναι πιο σοβαρή, ενώ μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχετε και δύσοσμη αναπνοή. Υπάρχει μια σειρά από βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα, αλλά συνήθως είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.

Από πλευράς συμπτωμάτων, είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ βακτηριακής και ιογενούς αμυγδαλίτιδας, γι' αυτό η εξέταση από γιατρό είναι σημαντική.

Πώς αντιμετωπίζεται η ιογενής και βακτηριακή αμυγδαλίτιδα

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η αμυγδαλίτιδα θα εξαρτηθεί από την αιτία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν μεταξύ 3 και 7 ημερών, είτε πρόκειται για ιογενή είτε βακτηριακή λοίμωξη.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία εάν η λοίμωξη είναι ιογενής. Αλλά, εάν είναι βακτηριακή, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Είτε έχετε ιογενή, είτε βακτηριακή αμυγδαλίτιδα, δείτε μερικά απλά πράγματα, που μπορείτε να κάνετε, για να νιώσετε πιο άνετα:

  • ξεκουραστείτε αρκετά
  • πίνετε πολλά υγρά
  • τρώτε μαλακές τροφές για λιγότερο επώδυνη κατάποση
  • πίνετε ζεστά υγρά ή πιπιλίστε κρύα φαγητά (π.χ. παγωτά) για να απαλύνετε τον πονόλαιμο
  • χρησιμοποιήστε υγραντήρα στο δωμάτιο που κάθεστε
  • κάντε γαργάρες με αλατόνερο
  • πάρτε απλά παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή

Για μερικούς, οι βακτηριακές λοιμώξεις γίνονται χρόνιες. Εάν εμφανίσετε πέντε ή περισσότερες βακτηριακές λοιμώξεις σε ένα έτος, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αμυγδαλεκτομή, η οποία είναι χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών.

Οι επιπλοκές από την αμυγδαλίτιδα είναι σπάνιες και εμφανίζονται στην πραγματικότητα μόνο με βακτηριακές λοιμώξεις. Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν δευτερογενείς λοιμώξεις, όπως μια λοίμωξη του μέσου ωτός ή ένα απόστημα που αναπτύσσεται μεταξύ της αμυγδαλής και του λαιμού.

Τι προκαλεί την ιογενή έναντι της βακτηριακής αμυγδαλίτιδας και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η ιογενής είναι πιο συχνή από τη βακτηριακή αμυγδαλίτιδα. Προκαλείται από ιούς όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και η COVID-19.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις προκαλούνται κατά κανόνα από βακτήρια του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α. Η βακτηριακή αμυγδαλίτιδα επηρεάζει το 5-15% των ενηλίκων που επισκέπτονται γιατρό για πονόλαιμο και το 15-30% των παιδιών ηλικίας 5 έως 15 ετών που αναζητούν σχετική θεραπεία.

Το πιο κοινό εύρος ηλικίας για την ανάπτυξη ιογενούς ή βακτηριακής αμυγδαλίτιδας είναι τα 5-15 έτη. Η αμυγδαλίτιδα δεν είναι τόσο συχνή στους ενήλικες όσο στα παιδιά.

Πηγή: healthline.com