ΥΓΕΙΑ

Ανθεκτικό άμυλο: Η συμβολή του στο αδυνάτισμα και τη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη

Σινάνη Αικατερίνη

Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε κατά πόσον η διαμόρφωση του μικροβιώματος του εντέρου με τη χρήση συμπληρώματος φυτικών ινών με τη μορφή ανθεκτικού αμύλου, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην απώλεια βάρους και να προσφέρει μια πιθανή θεραπευτική οδό για τις μεταβολικές διαταραχές.

Ανθεκτικό άμυλο: Η συμβολή του στο αδυνάτισμα και τη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη

Η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια επιδημία, ενώ διεξάγονται σημαντικές έρευνες σχετικά με στρατηγικές για τη μείωση του βάρους και την πρόληψή της.

Συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας, αυξάνοντας τον κίνδυνο μεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, καθώς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η διαχείριση του βάρους και η απώλεια κιλών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών.

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της ανθρώπινης φυσιολογίας και στην ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων. Η σύνθεση και η ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου συνδέονται στενά με τον μεταβολισμό της γλυκόζης και του λίπους και τη φλεγμονή.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη κλινική δοκιμή με υπέρβαρα άτομα για να διαπιστώσουν αν η πρόσληψη ανθεκτικού αμύλου επηρέασε την παχυσαρκία και τους μεταβολικούς φαινότυπους. Διενήργησαν επίσης μεταγονιδιωματικές και μεταβολομικές αναλύσεις για να κατανοήσουν πώς το ανθεκτικό άμυλο επηρέασε τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και τη λειτουργία του.

Επιπλέον, μελέτησαν ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με αντιβιοτικά και τα οποία είχαν λάβει μικροβίωμα εντέρου από ανθρώπινους δότες που είχε ήδη τροποποιηθεί μέσω της χορήγησης ανθεκτικού αμύλου για να κατανοήσουν πώς το τροποποιημένο μικροβίωμα μέσω της χορήγησης ανθεκτικού αμύλου επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και τη λιπώδη ανάπτυξη. Διερευνήθηκαν επίσης τα μεταβολικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το μικροβίωμα του εντέρου που έχει τροποποιηθεί μέσω συμπληρωμάτων ανθεκτικού αμύλου.

Το ανθεκτικό άμυλο δεν μπορεί να διασπαστεί από τα ένζυμα αμυλάσης που παράγονται στον άνθρωπο, λειτουργώντας ως φυτική ίνα. Κατά τη διάρκεια της πέψης, το ανθεκτικό άμυλο δεν διασπάται στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο, αλλά μετακινείται στο παχύ έντερο ή στο κόλον, όπου το μικροβίωμα του εντέρου ζυμώνει αυτή τη φυτική ίνα. Μελέτες σε μοντέλα τρωκτικών έχουν δείξει μείωση του σωματικού λίπους και καλύτερα μεταβολικά αποτελέσματα όταν το τμήμα υδατανθράκων της διατροφής τους αποτελείται κυρίως από ανθεκτικό άμυλο.

Η παρούσα κλινική δοκιμή περιελάμβανε συμμετέχοντες με υπερβολικό σωματικό βάρος που δεν είχαν χρόνιες διαταραχές, δεν χρησιμοποιούσαν προβιοτικά ή αντιβιοτικά και δεν υποβάλλονταν σε θεραπείες που θα επηρέαζαν τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία στην ομάδα θεραπείας ή ελέγχου, με την ομάδα θεραπείας να λαμβάνει ανθεκτικό άμυλο με τη μορφή αραβοσίτου υψηλής αμυλόζης και την ομάδα ελέγχου να λαμβάνει αμυλοπηκτίνη χωρίς ανθεκτικό άμυλο.

Το άμυλο δόθηκε σε φακελάκια σε μορφή σκόνης και όλοι οι συμμετέχοντες στην ομάδα θεραπείας και στην ομάδα ελέγχου κατανάλωναν δύο φορές την ημέρα πριν από ένα ισορροπημένο. Δεδομένου ότι επρόκειτο για μια διασταυρούμενη κλινική δοκιμή, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο παρεμβάσεις διάρκειας οκτώ εβδομάδων, μία για τη θεραπεία με το ανθεκτικό άμυλο και μία για τη θεραπεία ελέγχου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση ανθεκτικού αμύλου βοήθησε στην επίτευξη μέσης απώλειας βάρους περίπου 2,8 kg και βελτίωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη στους υπέρβαρους συμμετέχοντες. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ευεργετικές επιδράσεις του συμπληρώματος ανθεκτικού αμύλου σχετίζονταν σε μεγάλο βαθμό με αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Διαπιστώθηκε ότι το βακτήριο Bifidobacterium adolescentis σχετίζεται με τη συμπληρωματική χορήγηση ανθεκτικού αμύλου στους ανθρώπους και ότι ο αποικισμός ποντικιών με αυτό το βακτήριο τα προστάτευσε από την παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή. Το ανθεκτικό άμυλο επηρέασε τον μεταβολισμό των λιπιδίων και του λίπους μειώνοντας τη φλεγμονή, αποκαθιστώντας τον εντερικό φραγμό και μεταβάλλοντας το προφίλ των χολικών οξέων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism.