ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 4 σημάδια συναγερμού για τους νέους

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τέσσερα συμπτώματα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου, δείχνει νέα έρευνα.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 4 σημάδια συναγερμού για τους νέους
Bigstock

Πρόκειται για σημαντικό εύρημα καθώς οι νέες διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό.

Τα τέσσερα συμπτώματα (κοιλιακός πόνος, αιμορραγία από το ορθό, διάρροια και σιδηροπενική αναιμία) εντοπίστηκαν σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν έως και δύο χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

“Ο καρκίνος παχέος εντέρου δεν είναι απλώς μια ασθένεια που επηρεάζει τους ηλικιωμένους. Θέλουμε οι νεότεροι ενήλικες να γνωρίζουν και να ενεργούν γι' αυτά τα δυνητικώς πολύ ενδεικτικά σημάδια, ιδιαίτερα επειδή τα άτομα κάτω των 50 ετών θεωρούνται χαμηλού κινδύνου και δεν κάνουν τακτικές εξετάσεις για καρκίνο”, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Yin Cao, αναπληρώτρια καθηγήτρια χειρουργικής στο τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας και μέλος του Κέντρου Καρκίνου Siteman στο νοσοκομείο Barnes-Jewish και στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Αιμορραγία από το ορθό και σιδηροπενική αναιμία, από τα πιο ανησυχητικά συμπτώματα

Για την μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα ασφάλισης υγείας από περισσότερους από 5.000 ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου (όταν εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 50 ετών).

Στόχος ήταν να εντοπιστούν τυχόν συμπτώματα που μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου νωρίτερα, καθώς η νόσος συνεχίζει να γίνεται πιο κοινή στους νεότερους ανθρώπους και εντοπίζεται σε πιο προχωρημένο στάδιο. Μεταξύ 1995 και 2019, το ποσοστό των διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 55 ετών και κάτω αυξήθηκε από 11% σε 20%, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, στους τρεις μήνες έως δύο χρόνια πριν λάβουν τη διάγνωση, οι ασθενείς που ανέφεραν κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό, διάρροια ή/και σιδηροπενική αναιμία είχαν αυξημένο κίνδυνο πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όσα περισσότερα συμπτώματα είχε ένα άτομο, τόσο πιο πιθανή ήταν η διάγνωση:

  • Ένα μόνο σύμπτωμα σχεδόν διπλασίασε τον κίνδυνο ενός ατόμου για τη νόσο
  • Η ύπαρξη δύο συμπτωμάτων αύξησε τον κίνδυνο ενός ατόμου κατά περισσότερο από 3,5 φορές
  • Η ύπαρξη τριών ή περισσότερων συμπτωμάτων αύξησε τον κίνδυνο κατά περισσότερο από 6,5 φορές

Για ορισμένους, τα συμπτώματα εμφανίστηκαν έως και δύο χρόνια πριν από τη διάγνωση:

  • Περίπου το 19% των ασθενών παρουσίασε το πρώτο σύμπτωμα στους τρεις μήνες έως δύο χρόνια πριν από τη διάγνωση
  • Σχεδόν το 50% των ασθενών είχαν το πρώτο σύμπτωμα εντός τριών μηνών πριν από τη διάγνωση

Δύο συγκεκριμένα συμπτώματα (αιμορραγία από το ορθό και σιδηροπενική αναιμία) υποδεικνύουν επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο μέσω ενδοσκόπησης, είπε η δρ. Cao.

Toilet-Rectal-Bleeding

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η θέση του όγκου επηρεάζει τα συμπτώματα

Τα τέσσερα συμπτώματα καίριας σημασίας πιθανότατα συνδέονται με το πού σχηματίζεται ο καρκίνος, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ατόμων:

“Η πλειονότητα των καρκίνων παχέος εντέρου σε νεότερους ασθενείς βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του παχέος εντέρου. Εάν είναι στην αριστερή πλευρά, η αιμορραγία και η αναιμία μπορεί να είναι πιο εμφανή σημάδια σε αντίθεση με τον καρκίνο στη δεξιά πλευρά”, δήλωσε ο δρ. Anton Bilchik, επικεφαλής Ιατρικής και διευθυντής του Γαστρεντερικού και Ηπατοχολικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Saint John της Καλιφόρνια.

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει επίσης ότι υπάρχει μια στροφή προς τους όγκους στο αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου, καθώς οι διαγνώσεις πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου γίνονται πιο συχνές. Το ποσοστό των καρκίνων του ορθού συγκεκριμένα έχει αυξηθεί από 27% το 1995 σε 31% το 2019, παρά την καλύτερη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη του αριστερού καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου.

“Πιστεύουμε ότι οι καρκίνοι στα κατώτερα μέρη του παχέος εντέρου είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα, επειδή τα κόπρανα είναι πιο σχηματισμένα -υπάρχουν λιγότερα υγρά- και η αιμορραγία είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στο χαρτί τουαλέτας ή στην τουαλέτα. Η αιμορραγία από καρκίνους πιο ψηλά στο έντερο τείνει να αναμιγνύεται με τα κόπρανα και να είναι λιγότερο αισθητή”, είπε ο δρ. Alan Harzman, χειρουργός παχέος εντέρου στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του πανεπιστημίου του Οχάιο.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Οποιοδήποτε “σημάδι συναγερμού” απαιτεί επίσκεψη σε γιατρό

Οι νεότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν έχουν φτάσει ακόμη στην ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο παχέος εντέρου, είναι πιο πιθανό να υποβαθμίσουν οποιοδήποτε από αυτά τα πεπτικά συμπτώματα, μια τάση που συμβάλλει στην αύξηση της νόσου σε προχωρημένο στάδιο.

“Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς έχουν τέτοια συμπτώματα για χρόνια και λανθασμένα τα αποδίδουν σε αιμορροΐδες, επειδή αναζητούν τα συμπτώματά τους στο Διαδίκτυο και υποθέτουν ότι αποκλείεται να νοσήσουν από καρκίνο”, λέει ο δρ. Ashkan Farhadi, γαστρεντερολόγος στο Ιατρικό Κέντρο MemorialCare Orange Coast στην Καλιφόρνια.

Αλλά οι ασθενείς δεν είναι οι μόνοι που πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα σημαντικά σημάδια:

“Είναι επίσης κρίσιμο να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, των γαστρεντερολόγων και των γιατρών επείγουσας ιατρικής. Μέχρι σήμερα, πολλοί πρώιμοι καρκίνοι του παχέος εντέρου ανιχνεύονται στα Επείγοντα και συχνά υπάρχουν σημαντικές διαγνωστικές καθυστερήσεις με αυτόν τον καρκίνο”, επισήμανε η δρ. Cao.

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα “σημάδια συναγερμού”, είναι σημαντικό να τα αναφέρετε άμεσα στον γιατρό σας.

"Δεδομένου ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου διαγιγνώσκεται μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται αυτά τα σημάδια εγκαίρως και να διεξάγεται μια διαγνωστική εξέταση το συντομότερο δυνατό. Έτσι, μπορούμε να διαγνώσουμε την ασθένεια νωρίτερα, κάτι που θα μειώσει την ανάγκη για πιο επιθετική θεραπεία και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών”, πρόσθεσε η ίδια.

Εκτός από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αυτά τα 4 “σημάδια συναγερμού” θα μπορούσαν επίσης να είναι ένδειξη ενός άλλου ζητήματος γαστρεντερικής υγείας που επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

“Θα ήταν πολύ ασυνήθιστο για ένα νεαρό άτομο να έχει πόνο, διάρροια και αιμορραγία από το ορθό και να μην συμβαίνει κάτι ανησυχητικό. Μπορεί να είναι σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καρκίνος ή κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, μην αγνοείτε τα συμπτώματά σας, ακόμα κι αν είστε νέοι σε ηλικία”, επισήμανε ο δρ. Bilchik.

Πηγές: wustl.edu, health.com