ΥΓΕΙΑ

Μπορώ να διατηρήσω ή ακόμη και να αυξήσω τη μυϊκή μάζα μετά τα 60;

Σινάνη Αικατερίνη

Αν είστε πάνω από 60, μάλλον πιστεύετε ότι οι μέρες που κάνατε παραγωγική γυμναστική έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Μπορώ να διατηρήσω ή ακόμη και να αυξήσω τη μυϊκή μάζα μετά τα 60;

Αυτό δεν είναι αλήθεια, λέει ο Δρ. Adil Ahmed, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής Joseph Barnhart του Κολλεγίου Ιατρικής Baylor στο Χιούστον.

Η οικοδόμηση και η διατήρηση των μυών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς, είπε.

«Η προστατευτική επίδραση των μυών και της μυϊκής μάζας έχουν μελετηθεί καλά, από το μυοσκελετικό σύστημα μέχρι την ορθοπεδική, ακόμη και την υγεία του εγκεφάλου. Η αύξηση της μυϊκής μάζας έχει αποδειχθεί ότι καθυστερεί την άνοια και τις επιπτώσεις της και διατηρεί τη γνωστική λειτουργία» πρόσθεσε.

Μην ξεχνάτε επίσης την υγεία των οστών. Σύμφωνα με τον Ahmed, η διατήρηση των μυών είναι ο μόνος παράγοντας που αποδεδειγμένα βοηθά τα γηράσκοντα οστά να παραμείνουν πυκνά και δυνατά.

«Είναι μια πολύ ωφέλιμη διαδικασία με προστατευτική επίδραση σε βάθος χρόνου», είπε.

Αν σκέφτεστε ωστόσο να ασχοληθείτε με την άρση βαρών σε προχωρημένη ηλικία, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε ειδικό πρώτα.

Ο Ahmed συνιστά να ξεκινήσετε με ελεγχόμενη προπόνηση με αντιστάσεις και στη συνέχεια να περάσετε στα ελεύθερα βάρη, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη μιας σωστής και ασφαλούς τεχνικής.

«Κατά τη γνώμη μου, τα ελεύθερα βάρη είναι τα καλύτερα για την οικοδόμηση μυών λόγω της δύναμης που ασκείτε με τους μύες σας. Υπάρχει επίσης ένα στοιχείο ισορροπίας που σταθεροποιεί τους μύες και δουλεύει τον κορμό σας» είπε.

Φροντίστε να αξιολογήσει τη φυσική σας κατάσταση γιατρός πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα προπόνησης με βάρη στην τρίτη ηλικία.

Με την κατάλληλη καθοδήγηση, η προπόνηση με βάρη μπορεί να είναι υγιής ακόμη και για τους ανθρώπους που παλεύουν με χρόνιες παθήσεις της γήρανσης, όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς βοηθά την καρδιά να αντλεί πιο αποτελεσματικά αίμα.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τον Ahmed, είναι ότι οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να φοβούνται τα βάρη, καθώς είναι πολύ καλά για τη γενική υγεία του ατόμου.

Πηγή: healthday.com