ΥΓΕΙΑ

Έκζεμα ή ξηροδερμία; Σε τι διαφέρουν και πώς αντιμετωπίζονται

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν ξηροδερμία από καιρό σε καιρό, είτε από σκληρές χημικές ουσίες, είτε από ελλιπή ενυδάτωση είτε από κάποια άλλη αιτία.

Έκζεμα ή ξηροδερμία; Σε τι διαφέρουν και πώς αντιμετωπίζονται
Bigstock

Όμως, αν και το ξηρό δέρμα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, μερικοί εμφανίζουν χρόνια ξηροδερμία.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες της χρόνιας ξηροδερμίας είναι μια φλεγμονώδης δερματική πάθηση, που ονομάζεται έκζεμα. Όταν έχετε έκζεμα, αντιμετωπίζετε εξάρσεις φλεγμονής που επηρεάζουν το δέρμα σας, οδηγώντας σε κνησμό, ξηρά μπαλώματα, εξογκώματα και άλλα συμπτώματα.

Παρόλο που το έκζεμα προκαλεί χρόνια ξηροδερμία, δεν σημαίνει ότι κάθε σύμπτωμα ξηροδερμίας οφείλεται σε έκζεμα:

  • Το έκζεμα, που μερικές φορές ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα, είναι μια φλεγμονώδης δερματική πάθηση που προκαλεί κηλίδες ξηρού, κνησμώδους και φλεγμονώδους δέρματος. Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τύποι εκζέματος και υπάρχει μια ποικιλία παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης.
  • Η ξηροδερμία μπορεί να αναπτυχθεί όταν το δέρμα στερείται ενυδάτωσης, με αποτέλεσμα να φαίνεται και να αισθάνεται σφιχτό, τραχύ, με φαγούρα, ξεφλούδισμα ή ακόμα και φολίδες ή ρωγμές. Το ξηρό δέρμα συνήθως αναπτύσσεται λόγω έλλειψης υγρασίας ή λόγω άλλης υποκείμενης κατάστασης υγείας.

Οι περισσότεροι με ξηροδερμία μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους με μια απλή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος, κατανάλωση περισσότερου νερού και ήπιες ουσίες καθαρισμού.

Αλλά για τα άτομα με έκζεμα, συμπτώματα όπως το ξηρό δέρμα περνούν από περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Επειδή οι εξάρσεις του εκζέματος είναι χρόνιες, η διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει κάτι παραπάνω από μια απλή ενυδάτωση.

Μπορεί η ξηροδερμία να μετατραπεί σε έκζεμα;

Το ξηρό δέρμα είναι ένας από τους πιο συχνούς παράγοντες πρόκλησης εκζέματος. Ως παράγοντες πρόκλησης εκζέματος ονομάζουμε οτιδήποτε προκαλεί έξαρση και επιδείνωση των συμπτωμάτων του.

Ωστόσο, το να έχετε ξηροδερμία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε έκζεμα. Δεν σημαίνει επίσης ότι η κατάστασή σας θα εξελιχθεί σε έκζεμα.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να μην είναι απολύτως σίγουροι για το τι ακριβώς προκαλεί εξαρχής το έκζεμα. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι αναπτύσσεται συνήθως στην παιδική ηλικία, πιθανότατα λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων γενετικής, περιβάλλοντος και ανοσοποιητικού συστήματος.

itchy-skin-fagoura-knhsmos

Ξηροδερμία: Αντιμετώπιση

Το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολο, προκαλώντας συμπτώματα όπως φαγούρα, απολέπιση, τσούξιμο, κάψιμο, σκάσιμο ή ακόμα και αιμορραγία. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να ενυδατώσετε και να θεραπεύσετε το δέρμα σας:

  • Επιλέξτε απαλά καθαριστικά: Οι σκληρές χημικές ουσίες στα προϊόντα περιποίησης δέρματος και σώματος μπορούν να στεγνώσουν και ακόμη και να ερεθίσουν το δέρμα. Όταν επιλέγετε σαπούνι, καθαριστικό σώματος ή ακόμα και λοσιόν, προσπαθήστε να επιλέξετε προϊόντα που έχουν απαλά, φυσικά συστατικά.
  • Στεγνώστε απαλά το δέρμα: Μην τρίβετε την πετσέτα στο δέρμα σας μετά το ντους. Χαϊδέψτε απαλά ή ταμπονάρετε την πετσέτα πάνω στο δέρμα.
  • Καθημερινή ενυδάτωση: Το δέρμα μπορεί να χάσει την υγρασία του για διάφορους λόγους, γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να ενυδατώνεστε καθημερινά. Αντί να χρησιμοποιείτε μόνο λοσιόν, προτιμήστε να προσθέσετε κρέμα, λάδι ή αλοιφή για να “κλειδώσετε” περισσότερη υγρασία στην επιδερμίδα.
  • Αλλάξτε το περιβάλλον σας: Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν τεράστιο ρόλο στην υγεία του δέρματος, αλλά μπορείτε να τους προσαρμόσετε για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Αλλαγές όπως η χρήση ενός απαλού απορρυπαντικού ή η λειτουργία υγραντήρα μέσα στο σπίτι είναι δύο βήματα που θα σας βοηθήσουν στην επούλωση του δέρματός σας.

Έκζεμα: Αντιμετώπιση

Ένα από τα κύρια συμπτώματα του εκζέματος είναι η ξηροδερμία, επομένως όλες οι παραπάνω συμβουλές υποστηρίζουν τη διαχείριση των συμπτωμάτων του εκζέματος και την μείωση πιθανών εξάρσεων. Ωστόσο, για πολλά άτομα με έκζεμα (ιδιαίτερα σοβαρό έκζεμα) η θεραπεία δεν περιλαμβάνει μόνο την ενυδάτωση.

Για παράδειγμα, εάν έχετε έκζεμα, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να εντοπίσετε τους παράγοντες που πυροδοτούν τις εξάρσεις συμπτωμάτων. Μάθετε τους αποφύγετε για να περιορίσετε το πρόβλημα.

Μερικοί επωφελούνται επίσης από φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, μειώνουν τη φλεγμονή και αποτρέπουν τις εξάρσεις. Μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τη θεραπεία του εκζέματος είναι:

  • αντιισταμινικά
  • βιολογικά
  • κορτικοστεροειδή
  • ανοσοτροποποιητές
  • παυσίπονα
  • τοπικοί αναστολείς καλσινευρίνης (TCIs)

Άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως το τύλιγμα με υγρό επίθεμα και η φωτοθεραπεία, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των σοβαρών συμπτωμάτων του εκζέματος.

Πηγή: healthline.com