ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης συνδέεται με παιδικό έκζεμα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, φλεγμονή, κνησμό και ερεθισμό. Συνήθως ξεκινά κατά την παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.

Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης συνδέεται με παιδικό έκζεμα
Bigstock

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι γνωστό ότι μειώνει την αντοχή των οστών και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων και λοιμώξεων.

Ερευνητές εντόπισαν τώρα μια σημαντική σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και της συχνότητας εμφάνισης εκζέματος σε μικρά παιδιά.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο World Allergy Organization Journal, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Chang Gung στην Ταϊβάν διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό αίματος και της ευαισθητοποίησης στα αλλεργιογόνα. Η ευαισθητοποίηση στα αλλεργιογόνα συμβαίνει όταν το σώμα αναπτύσσει αντισώματα IgE σε αλλεργιογόνα που καταπίνονται, απορροφώνται ή εισπνέονται. Η μελέτη εξέτασε επίσης το πώς αυτή η σύνδεση επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας σε μικρά παιδιά.

“Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται στενά με αυξημένο επιπολασμό ευαισθητοποίησης στα αλλεργιογόνα, αυξάνοντας δυνητικά την ευαισθησία στην ατοπική δερματίτιδα στην πρώιμη παιδική ηλικία”, έγραψαν οι ερευνητές.

Πώς έγινε η έρευνα

Στην μελέτη συμμετείχαν συνολικά 222 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ατοπική δερματίτιδα και υγιών παιδιών αντίστοιχης ηλικίας χωρίς την πάθηση ή άλλες αλλεργικές ασθένειες. Τα παιδιά ήταν τριών ηλικιακών ομάδων: 6 μηνών, 2 ετών και 4 ετών.

Από τα παιδιά που ήταν 6 μηνών, τα 59 είχαν ατοπική δερματίτιδα και τα 36 ήταν υγιή. Στην ομάδα με παιδιά 2 ετών, 37 είχαν ατοπική δερματίτιδα, 29 ήταν υγιή, ενώ 32 παιδιά είχαν ατοπική δερματίτιδα και 29 ήταν υγιή στην ομάδα των 4 ετών.

Τα δείγματα ορού όλων των παιδιών συλλέχθηκαν και ελέγχθηκαν για βιταμίνη D, ολικά επίπεδα IgE και ειδικά για αλλεργιογόνα επίπεδα IgE. Με βάση τα επίπεδα βιταμίνης D τους, τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: εκείνα κάτω από 20 ng/ml, εκείνα μεταξύ 20 ng/ml έως 30 ng/ml και εκείνα με άνω των 30 ng/ml.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 6 μηνών και 4 ετών, εκείνα με λιγότερο από 20 ng/ml βιταμίνης D είχαν περισσότερο αποκλειστικό θηλασμό και μητρική ατοπία από εκείνα με επίπεδο βιταμίνης D πάνω από 30 ng/ml. Ατοπία είναι η γενετική τάση για ανάπτυξη αλλεργικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αλλεργικής ρινίτιδας, του άσθματος και της ατοπικής δερματίτιδας.

Τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στην ηλικία των 2 και 4 ετών. Ωστόσο, περισσότερα συμπληρώματα βιταμίνης D ήταν αναγκαία στα παιδιά με έκζεμα στην ηλικία των 6 μηνών σε σύγκριση με υγιή παιδιά της ίδιας ηλικίας.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η ευαισθησία στα τροφικά αλλεργιογόνα ήταν υψηλότερη σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα σε ηλικία 0,5 και 4 ετών, ενώ η ευαισθησία στα ακάρεα και στην IgE ήταν υψηλότερη στα 2 και 4 ετών.

Οι τροφικές αλλεργίες και η ατοπία της μητέρας αναγνωρίστηκαν ως οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για ατοπική δερματίτιδα σε παιδιά 6 μηνών. Ωστόσο, για τα άτομα ηλικίας 2 και 4 ετών, οι κύριοι παράγοντες κινδύνου ήταν τα επίπεδα βιταμίνης D και η ευαισθησία στα ακάρεα.

Πηγή: medicaldaily.com