ΥΓΕΙΑ

Είστε βέβαιοι ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D τον χειμώνα;

Σινάνη Αικατερίνη

Στη διάρκεια των χειμερινών μηνών, που τα διαστήματα ηλιοφάνειας είναι περιορισμένα, είναι δύσκολο να πάρουμε αρκετή βιταμίνη D.

Είστε βέβαιοι ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D τον χειμώνα;

«Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη υποστηρίζει την υγεία των οστών, παίζει όμως ρόλο και στην υγεία της καρδιάς, αλλά και του πεπτικού. Είναι πιο δύσκολο να την πάρετε τον χειμώνα, επειδή μεγάλο μέρος της απορρόφησης και του τρόπου με τον οποίο η βιταμίνη μετατρέπεται σε μια χρήσιμη ουσία στο σώμα μας, προέρχεται από τον ήλιο», εξηγεί ο Δρ. Mike Ren, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής του Baylor College of Medicine.

«Ο ήλιος είναι απαραίτητος για να απορροφήσει αποτελεσματικά το σώμα σας το φως και στη συνέχεια να απορροφήσει τη βιταμίνη D» σημειώνει.

Αν και η βιταμίνη D βρίσκεται φυσικά στα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά, δεν βρίσκεται σε πολλά άλλα τρόφιμα, συνεπώς οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D από τη διατροφή τους, δήλωσε ο Ren.

Πρέπει λοιπόν να βγαίνουν έξω στον ήλιο, ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα.

«Ο τυπικός ενήλικας χρειάζεται 800 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D την ημέρα, που αντιστοιχούν σε 15 έως 30 λεπτά καλής, άμεσης έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία», λέει ο Ren.

«Δεν χρειάζεται να φοράει κανείς μαγιό για να ωφεληθεί από τον ήλιο. Αρκεί ο ήλιος να βλέπει το πρόσωπο ή τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε όμως ότι εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του ημερήσιου ηλιακού φωτός και όχι κατά την ανατολή ή τη δύση του ήλιου».

Αν αυτό δεν είναι εφικτό και βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ο Ren συνιστά τη λήψη ενός μη συνταγογραφούμενου συμπληρώματος βιταμίνης D.

«Αν παίρνετε συμπληρώματα, χρειάζεστε περισσότερες από τις συνιστώμενες 800 διεθνείς μονάδες την ημέρα, επειδή δεν πρόκειται να απορροφήσετε το 100% του συμπληρώματος, οπότε πάρτε 5.000 διεθνείς μονάδες ως βασική τιμή. Είναι ένα συμπλήρωμα και είναι ασφαλές να το παίρνετε. Εάν υπάρχει μια μικρή περίσσεια, το σώμα σας θα την αποβάλει» διευκρινίζει.

Η λήψη αρκετής βιταμίνης D μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη για ορισμένους ανθρώπους.

Όσοι υποβάλλονται σε επέμβαση απώλειας βάρους, συχνά βλέπουν να μειώνεται η ικανότητά τους να απορροφούν τη βιταμίνη D και μπορεί να χρειάζονται περισσότερα συμπληρώματα από τον μέσο άνθρωπο. Οι πάσχοντες με κυστική ίνωση ή νεφρική και ηπατική νόσο, έχουν επίσης προβλήματα απορρόφησης γι' αυτό πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα της βιταμίνης D και να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω χορήγησης συμπληρωμάτων.

Πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D για την υγεία;

Γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και την υγεία των οστών, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει συνδέσεις μεταξύ της βιταμίνης D και της υγείας της καρδιάς, καθώς και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου, σημειώνει ο Ren.

«Νέες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία των μυών, όπως η καρδιά σας που χτυπάει συνεχώς, καθώς και για τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου», δήλωσε.

«Πρόκειται για νέες μελέτες, οπότε δεν θέλω να υπερεκτιμήσω τη σημασία τους, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν θέλω οι άνθρωποι να το υποτιμήσουν και να πουν ότι δεν είναι σημαντικό» καταλήγει.

Πηγή: healthday.com