ΥΓΕΙΑ

Τα 7 πρώιμα και 15 μεταγενέστερα σημάδια νεφρικής νόσου

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κύρια λειτουργία των νεφρών είναι να φιλτράρουν τα επιπλέον υγρά, τα απόβλητα και τις τοξίνες από το αίμα.

Τα 7 πρώιμα και 15 μεταγενέστερα σημάδια νεφρικής νόσου
Bigstock

Η νεφρική νόσος εμφανίζεται όταν τα νεφρά είναι κατεστραμμένα και δεν μπορούν να φιλτράρουν σωστά το αίμα. Αυτό προκαλεί σταδιακά συσσώρευση υγρών και τοξικών αποβλήτων στο σώμα, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Τα άτομα με πρώιμη νεφρική νόσο συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Μάλιστα, έως και 9 στους 10 ενήλικες με χρόνια νεφρική νόσο δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν την πάθηση.

Κατά τη διάρκεια των πρώιμων σταδίων της νεφρικής νόσου, τα νεφρά μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν επαρκώς αποτελεσματικά ώστε να αισθάνεστε υγιείς. Στην αρχή της νόσου, ίσως προσέξετε τα εξής 7 συμπτώματα:

1. Αφρώδη ούρα

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νεφρικής νόσου είναι η πρωτεΐνη που διαρρέει στα ούρα (πρωτεϊνουρία). Τα σημάδια της πρωτεϊνουρίας περιλαμβάνουν αφρό/φυσαλίδες στα ούρα. Τα αφρώδη ούρα μπορεί να έχουν πολλά στρώματα μικρών έως μεσαίων φυσαλίδων που χρειάζονται πολλαπλές εκπλύσεις (καζανάκι) για να καθαριστούν από το νερό της λεκάνης στην τουαλέτα. Αυτό είναι διαφορετικό από τα κανονικά ούρα, τα οποία μπορεί να έχουν ένα μόνο στρώμα μεγάλων φυσαλίδων που διαλύονται γρήγορα.

2. Συχνή ούρηση τη νύχτα

Η υπερβολική συσσώρευση υγρών μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ούρηση τη νύχτα (νυκτουρία). Το να ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο σας, οδηγώντας σε αϋπνία και κόπωση.

3. Πρήξιμο

Όταν τα νεφρά δεν είναι σε θέση να καθαρίσουν τα επιπλέον υγρά και απόβλητα από το σώμα, μπορεί να εμφανίσετε οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια, τα πέλματα ή τους αστραγάλους και σπανιότερα στα χέρια και το πρόσωπο. Μαζί με το πρήξιμο, μερικοί ασθενείς έχουν μυϊκές κράμπες.

4. Κούραση

Η νεφρική νόσος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Μια σχετική επιπλοκή της νεφρικής νόσου είναι η αναιμία, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία και κόπωση.

5. Φαγούρα στο δέρμα

Εκτός από το φιλτράρισμα, τα νεφρά υποστηρίζουν την υγεία των οστών και τα σωστά επίπεδα μετάλλων στο αίμα. Ο κνησμός (φαγούρα) του δέρματος μπορεί να είναι σημάδι ανισορροπίας ή ανεπάρκειας μετάλλων και ασθένεια οστών που σχετίζεται με προχωρημένη νεφρική νόσο.

6. Πόνος στα οστά ή στις αρθρώσεις

Τα άτομα με προχωρημένη νεφρική νόσο μπορεί να εμφανίσουν πόνο στα οστά ή στις αρθρώσεις. Τα νεφρά είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα και τη διατήρηση ορισμένων μετάλλων και ορμονών που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών.

7. Δυσκολία στην αναπνοή

Μερικοί ασθενείς με πιο σοβαρά συμπτώματα νεφρικής νόσου εμφανίζουν δύσπνοια. Αυτή συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας και μπορεί να επηρεάσει όλες τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Kidneys-Disease-Renal-Failure-nefra

Σε πιο προχωρημένα στάδια νεφρικής νόσου, τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  1. πόνος στο στήθος
  2. ξηρό δέρμα
  3. φαγούρα
  4. μούδιασμα
  5. εύκολη κόπωση
  6. δυσκολία στην αναπνοή
  7. μυικές κράμπες
  8. επιδείνωση του πρηξίματος
  9. δυσκολία συγκέντρωσης
  10. απώλεια όρεξης
  11. αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση
  12. προβλήματα ύπνου
  13. ναυτία
  14. εμετός
  15. απώλεια βάρους

Τα άτομα με Χρόνια Νεφρική Νόσο μπορεί επίσης να αναπτύξουν άλλες παθήσεις, όπως αναιμία, νόσο των οστών και υποσιτισμό.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν έχετε επίμονα ή ανησυχητικά συμπτώματα που υποψιάζεστε ότι μπορεί να σχετίζονται με νεφρική νόσο, όπως:

  • ακούσια απώλεια βάρους
  • κακή όρεξη
  • πρήξιμο στους αστραγάλους, τα πόδια ή τα χέρια
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • κούραση
  • συχνοουρία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα νεφρικής νόσου. Ένας γιατρός θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και την υγεία σας για να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία.

Πηγή: healthline.com