ΥΓΕΙΑ

Στρες και καρδιοπάθειες: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Σινάνη Αικατερίνη

Όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για στρες, κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν καρδιακή προσβολή μετά από στρεσογόνα γεγονότα ή περιόδους έντονου στρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στρες και καρδιοπάθειες: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι άνθρωποι με γενετικό σκορ πάνω από τον μέσο όρο για στρες, είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή μετά από στρεσογόνες περιόδους, έναντι άλλων περιόδων, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Eίχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες για έμφραγμα σε στρεσογόνες περιόδους αν είχαν και άγχος ή κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον Δρα Shady Abohashem από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση στο στρες τείνουν να έχουν υψηλότερες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή μετά από στρεσογόνα γεγονότα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 18.500 ανθρώπους από την Mass General Brigham Biobank οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες για την υγεία τους και δείγματα αίματος.

Συνέκριναν σκορ γενετικής προδιάθεσης στο στρες σε ανθρώπους που υπέστησαν έμφραγμα μετά από στρεσογόνες περιόδους έναντι αυτών που υπέστησαν έμφραγμα σε πιο χαλαρές περιόδους και όσους δεν υπέστησαν έμφραγμα.

Πολύ στρεσογόνες περίοδοι χαρακτηρίστηκαν οι εξής:

  • Οι 10 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα
  • Οι 5 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές
  • Οι 5 ημέρες μετά από σημαντικά αθλητικά γεγονότα.

Τα υψηλά σκορ γενετικής προδιάθεσης στο στρες αύξησαν επίσης τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Άνθρωποι με συνδυασμό άνω του μέσου γενετικού κινδύνου για στρες και άγχος ή κατάθλιψη, ήταν κατά 3,2 φορές πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή μετά από στρεσογόνο περίοδο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν είναι εφικτό για όλους να υποβάλλονται σε εξέταση γενετικής προδιάθεσης στο στρες αλλά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ανθρώπων με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής όταν εξετάζονται για άγχος ή κατάθλιψη.

Tα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Πηγή: healthday