ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο γρίπης: Τα 7 πράγματα που πρέπει όλοι να ξέρουν

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη με συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Εμβόλιο γρίπης: Τα 7 πράγματα που πρέπει όλοι να ξέρουν
Bigstock

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει νοσηλεία ή ακόμα και θάνατο για άτομα που είναι ήδη αδύναμα. Η βαρύτητα της γρίπης διαφέρει από χρόνο σε χρόνο ανάλογα με τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν ανά περίοδο.

Οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τον ιό της γρίπης και να τον μεταδώσουν σε άλλους. Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε τη γρίπη και να μην την μεταδώσετε σε άλλους είναι να κάνετε πάντοτε το ετήσιο εμβόλιο γρίπης. Όσοι περισσότεροι άνθρωποι σε μια κοινότητα κάνουν το εμβόλιο γρίπης, η ασθένεια εξαπλώνεται σε λιγότερα άτομα και ολόκληρη η κοινότητα απολαμβάνει ισχυρότερη ανοσία. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να φοράτε μάσκα και να κάνετε καλό πλύσιμο των χεριών για να μειώσετε την πιθανότητα έκθεσης στη γρίπη.

Δείτε τα 7 πράγματα που οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε και να διαδίδουμε σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο:

1. Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της γρίπης

Το εμβόλιο της γρίπης διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παρέχουν ανοσολογική άμυνα ενάντια στις ασθένειες. Ο οργανισμός χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργήσει αντισώματα μετά την λήψη του αντιγριπικού εμβολίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων παραμένετε ευάλωτοι σε μόλυνση.

Κάθε χρόνο το εμβόλιο της εποχικής γρίπης είναι ειδικά κατασκευασμένο για να προστατεύει από συγκεκριμένα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν σε κάθε περίοδο. Για παράδειγμα, τα τριδύναμα εμβόλια γρίπης προστατεύουν από δύο τύπους γρίπης Α (H1N1 και H3N2) και έναν τύπο γρίπης Β. Τα τετραδύναμα εμβόλια προστατεύουν από αυτούς τους τρεις τύπους συν ένα επιπλέον στέλεχος της γρίπης Β.

2. Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Όλοι οι ενήλικες και όλα τα παιδιά άνω των 6 μηνών θα πρέπει να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο γρίπης, με σπάνιες εξαιρέσεις που επικυρώνουν οι γιατροί ανά περίπτωση.

Διαφορετικοί τύποι εμβολίων κατά της γρίπης είναι κατάλληλοι για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Η ηλικία, η κατάσταση της υγείας και οι αλλεργίες ενός ασθενούς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν αποφασίζεται ποιος τύπος εμβολίου γρίπης είναι κατάλληλος.

3. Πότε να εμβολιαστείτε

Ιδανικά, είναι καλύτερο να κάνετε το εμβόλιο γρίπης αμέσως μόλις γίνει διαθέσιμο στην αρχή της εκάστοτε περιόδου κάθε χρόνο. Τα κρούσματα γρίπης μπορεί να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο και συνήθως κορυφώνονται μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο Φεβρουάριος είναι συνήθως ο μήνας με το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων εποχικής γρίπης στην κοινότητα, αν και αυτό μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από κοινότητα σε κοινότητα και από έτος σε έτος.

Η διάθεση των εμβολίων ξεκινά συνήθως Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Η λήψη του εμβολίου είναι κατάλληλη εφόσον κυκλοφορεί η γρίπη. Η λήψη του αντιγριπικού εμβολίου όσο το δυνατόν νωρίτερα ή λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου της γρίπης λειτουργεί καλύτερα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

4. Γίνεται να κολλήσεις γρίπη αν έχεις κάνει το εμβόλιο;

Ναι. Είναι πιθανό να κολλήσετε τη γρίπη, παρόλο που κάνατε πρώτα το εμβόλιο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Πρώτον, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του καθενός. Ένας άλλος λόγος είναι ότι το εμβόλιο είναι πλήρως αποτελεσματικό μετά το πέρας 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό, όταν το σώμα σας φτάσει να αναπτύξει ανοσία.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι κάθε χρόνο ετοιμάζεται και αναπτύσσεται μιας διαφορετικής σύνθεσης εμβόλιο γρίπης. Κάθε χρόνο, οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας προβλέπουν ποια στελέχη γρίπης θα κυκλοφορήσουν την επόμενη σεζόν. Κατασκευάζουν το ετήσιο εμβόλιο για την καλύτερη προστασία από τα αναμενόμενα στελέχη. Ωστόσο, τα στελέχη που κυκλοφορούν δεν ταιριάζουν πάντα με τα στελέχη που αναφέρονται στο εμβόλιο.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι υψηλότερη όταν τα στελέχη στον εμβολιασμό ταιριάζουν στενά με τα στελέχη που προκαλούν ασθένεια. Αλλά ακόμα και σε χρονιές που το εμβόλιο γρίπης δεν ταιριάζει καλά στα στελέχη που κυκλοφορούν, ο εμβολιασμός και πάλι διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων. Αυτό παρέχει κάποια προστασία έναντι των κυκλοφορούντων στελεχών μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται διασταυρούμενη προστασία. Αυτά τα αντισώματα είναι αρκετά για να προστατεύσουν πολλούς από τη γρίπη ενώ θα βοηθήσουν στην προστασία άλλων από επικίνδυνες επιπλοκές της νόσου.

Ακόμα κι αν αρρωστήσετε μετά τον εμβολιασμό, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η ασθένειά σας θα είναι πιο ήπια. Όσοι έχουν εμβολιαστεί αντιμετωπίζουν λιγότερες νοσηλείες και όσοι νοσηλεύονται έχουν μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.

5. Ποια είναι τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της γρίπης;

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Το προφανές και ίσως το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι το εμβόλιο γρίπης βοηθά στην προστασία εσάς και των κοντινών σας ατόμων. Όμως τα οφέλη δεν σταματούν εκεί.

Βοηθά επίσης στην προστασία των ευάλωτων πληθυσμών στην κοινότητα: βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες παθήσεις. Αυτά τα ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές από μόλυνση.

Ο εμβολιασμός μειώνει επίσης την ένταση της ασθένειας εάν κολλήσετε τη γρίπη. Γι' αυτό το εμβόλιο γρίπης βοηθά στην προστασία από πιθανές σοβαρές επιπλοκές της.

Εάν ήδη έχετε ορισμένες σοβαρές ασθένειες, τα εμβόλια κατά της γρίπης μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά. Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις που εμβολιάζονται είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιβλαβή καρδιακά επεισόδια. Και τα άτομα με διαβήτη και χρόνια πνευμονοπάθεια που είναι εμβολιασμένα περνούν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο.

6. Γίνεται να κολλήσω τον ιό της γρίπης από το εμβόλιο;

Όχι, δεν είναι δυνατό να κολλήσετε τη γρίπη από το εμβόλιο. Τα ενέσιμα εμβόλια γρίπης περιέχουν είτε αδρανοποιημένους ιούς ή καθόλου ιούς και κανένα από τα δύο δεν είναι ικανό να αρρωστήσει τους ανθρώπους.

7. Υπάρχουν παρενέργειες;

Η πιο χαρακτηριστική παρενέργεια του εμβολίου είναι μια τοπική δερματική αντίδραση. Το δέρμα στο σημείο της ένεσης μπορεί να διογκωθεί, να πονέσει, να κοκκινίσει και να γίνει τρυφερό. Αυτή η αντίδραση συνήθως εξαφανίζεται σε 1-2 μέρες.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι οι πιο σοβαρές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολιασμού. Είναι όμως πολύ σπάνιες. Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες, αλλά μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Οι ειδικοί συνιστούν εμβόλια κατά της γρίπης ακόμη και σε άτομα με γνωστές αλλεργίες στα αυγά, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί οι ασθενείς παρακολουθούνται από γιατρό ή νοσοκόμα για μερικά λεπτά μετά την ένεση.

Πηγή: emedicinehealth.com