ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να αποφεύγετε μετά το αντιγριπικό εμβόλιο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μετά το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να νιώθετε πόνο, κούραση ή απλώς μια γενική ταλαιπωρία και μπορεί να αναρωτιέστε τι πρέπει να αποφύγετε, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αισθανθείτε χειρότερα.

Τι πρέπει να αποφεύγετε μετά το αντιγριπικό εμβόλιο

Τα αναλγητικά μπορούν να βοηθήσουν στις παρενέργειες του εμβολίου γρίπης. Υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί σχετικά με το τι μπορείτε να φάτε, να πιείτε ή να κάνετε μετά το εμβόλιο της γρίπης.

Μετά από εμβόλιο γρίπης: Φάρμακα προς αποφυγή

Τα περισσότερα φάρμακα δεν θα επηρεάσουν το αντιγριπικό εμβόλιο, ούτε θα προκαλέσουν προβλήματα μετά την εμβολιασμό σας. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε όλα τα φάρμακά σας ακριβώς, όπως σας έχουν συνταγογραφηθεί, ανεξάρτητα από τα εμβόλια γρίπης.

Εάν παίρνετε φάρμακα, όπως τα στεροειδή, που μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των δόσεων σας. Μπορεί να σας συστήσουν να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο, όταν το φάρμακό σας δεν θα είναι στο αποκορύφωμα της απόδοσής του στον οργανισμό σας, ώστε το σώμα σας να μπορεί να αναπτύξει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση.

Αν και ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του πόνου στο σημείο της ένεσης, άλλοι αντιπροτείνουν ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να αραιώσουν ή να αποδυναμώσουν τα προστατευτικά αποτελέσματά του.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για την ανταπόκρισή σας στο εμβόλιο της γρίπης ή για τυχόν αλληλεπιδράσεις με τα κανονικά σας φάρμακα.

Μετά από εμβόλιο γρίπης: Τροφές και ποτά προς αποφυγή

Παρόμοια με την έλλειψη περιορισμών στη φαρμακευτική αγωγή με το εμβόλιο γρίπης, δεν υπάρχουν πολλά να ανησυχείτε ούτε και σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά μετά το αντιγριπικό εμβόλιο. Εάν έχετε ναυτία ή δεν αισθάνεστε καλά μετά το εμβόλιο, μπορείτε να επιλέξετε να αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα και ποτά, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που οι ειδικοί συνιστούν ανεπιφύλακτα να αποφύγετε μετά τον εμβολιασμό.

Αποφύγετε το αλκοόλ: Οι ειδικοί προτείνουν να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ μετά το εμβόλιο της γρίπης. Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ μπορεί να βλάψει την καταστολή της δραστηριότητας των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Είστε μεταδοτικοί μετά από εμβόλιο γρίπης;

Όταν κάνετε το εμβόλιο, σας χορηγείται μια ανενεργή, συνθετική εκδοχή του ιού. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο γρίπης δεν σας μολύνει με γρίπη. Αντίθετα, εκθέτει το σώμα σας σε ανενεργούς ιούς γρίπης, ώστε να είναι σε θέση να τους ανιχνεύσει και να τους εξοντώσει εάν εκτεθείτε σε αυτούς τους προσεχείς μήνες. Δεν μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό της γρίπης σε άλλους “επειδή κάνατε το εμβόλιο”.

Ωστόσο, μπορείτε να μεταδώσετε μια λοίμωξη από γρίπη που επωάστηκε στον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού σας. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολίου, για να αναπτύξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα επαρκή προστασία έναντι των ιών της γρίπης. Εάν είχατε ήδη μολυνθεί τη στιγμή του εμβολιασμού σας ή μολυνθήκατε αμέσως μετά, υπάρχει ακόμα πιθανότητα να αρρωστήσετε από τη γρίπη και να τη μεταδώσετε σε άλλους γύρω σας.

Αφότου κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο, μπορείτε επίσης να μολυνθείτε από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Το εμβόλιο για την εποχική γρίπη προστατεύει μόνο από ορισμένους τύπους ιών γρίπης, ανάλογα με την εκάστοτε ετήσια σύνθεσή του, όπως αυτή αποφασίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε άνοιξη με ορίζοντα τον επόμενο χειμώνα.

Συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης

Καλέστε έναν γιατρό ή αναζητήστε άμεση φροντίδα εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημάδια σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μετά το αντιγριπικό εμβόλιο:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • υψηλός πυρετός
  • κνίδωση
  • πρήξιμο γύρω από τα μάτια, το στόμα ή άλλες περιοχές του προσώπου
  • συριγμός κατά την αναπνοή
  • αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης

Πηγή: verywellhealth.com