ΥΓΕΙΑ

Οι top 3 τρόποι πρόληψης του καρκίνου σε κεφάλι - λαιμό

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο καρκίνος του λαιμού είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους καρκίνους και συχνά συνδέεται με τον HPV.

Οι top 3 τρόποι πρόληψης του καρκίνου σε κεφάλι - λαιμό
Bigstock

Ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος ή καρκίνος του λαιμού είναι ένας τύπος καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου που μπορεί να χωριστεί σε δύο υποομάδες:

  • καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV και
  • καρκίνους που δεν σχετίζονται με τον HPV

Και ανάλογα με τον τύπο της υποομάδας, αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Η δρ. Katharine Price, ογκολόγος στο Mayo Clinic Comprehensive Cancer Center, λέει ότι υπάρχουν τρεις τρόποι για να μειώσετε τους κινδύνους σας και να βοηθήσετε στην πρόληψη του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου.

Η χρήση καπνού και αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο όγκων χωρίς HPV, ενώ ο HPV ευθύνεται για περίπου το 70% των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου.

"Αυτό που είναι σημαντικό για τους καρκίνους λόγω HPV είναι ότι είναι διαφορετικής βιολογίας και είναι πολύ πιο θεραπεύσιμοι καρκίνοι, που σημαίνει ότι ανταποκρίνονται καλύτερα στις θεραπείες και τείνουν να έχουν υψηλότερο ποσοστό ίασης. Τους αντιμετωπίζουμε κάπως διαφορετικά σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουμε ορισμένους από τους μη-HPV καρκίνους”, λέει η δρ. Price.

Η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία είναι κοινές επιλογές θεραπείας, αλλά η δρ. Price λέει ότι είναι καλύτερο να μειωθούν εξαρχής οι κίνδυνοι μόλυνσης.

Τρόποι για την πρόληψη του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

Σύμφωνα με την ίδια, τα τρία πιο σημαντικά πράγματα είναι:

  1. απαγόρευση της χρήσης καπνού
  2. ελαχιστοποίηση του αλκοόλ και
  3. εμβολιασμός για τον HPV

"Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Εάν κάνετε και τα δύο αυξάνετε τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο", λέει η δρ. Price.

Και ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή: “Πρέπει πραγματικά να προσπαθούμε να έχουμε μια καλή δίαιτα ολικής άλεσης, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και επεξεργασμένων σακχάρων”.

Πηγή: mayoclinic.org