ΥΓΕΙΑ

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες που μπαίνουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση και ταυτόχρονα κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, αντιμετωπίζουν και υψηλό κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

«Ενώ είναι γνωστό ότι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για άνοια, αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι γιατί οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ από ό,τι οι άνδρες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jennifer Rabin, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Εξετάσαμε αν οι ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με την εμμηνόπαυση και συγκεκριμένα ο χρόνος που μπαίνει μια γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της, μπορεί να παίζει ρόλο σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο. Διαπιστώσαμε ότι το να βιώνει μια γυναίκα αυτή την ορμονική αλλαγή νωρίτερα στη ζωή της και παράλληλα να έχει παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συνδέεται με μεγαλύτερα γνωστικά προβλήματα σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας» εξηγεί.

Η διατήρηση της καλής ροής του αίματος προς και εντός του εγκεφάλου είναι γνωστός παράγοντας για τη νευρολογική υγεία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και ο διαβήτης μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Στη νέα μελέτη, η Rabin και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν τη γνωστική υγεία 16.720 ανδρών και γυναικών, μέσης ηλικίας 65 ετών.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις υποομάδες: Εκείνες που βίωσαν νωρίτερα την εμμηνόπαυση, μεταξύ των ηλικιών 35 και 48 ετών, εκείνες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 49 και 52 ετών (τυπικές ηλικίες) και εκείνες που είχαν μεταγενέστερη εμμηνόπαυση, μεταξύ των ηλικιών 53 και 65 ετών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τις γυναίκες για παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας, όπως είναι η υψηλή LDL (κακή) χοληστερόλη, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση.

Όλες υποβλήθηκαν επίσης σε μια σειρά από γνωστικά τεστ στην αρχή και στο τέλος της τριετούς μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρώιμη εμμηνόπαυση και ο υψηλότερος καρδιακός κίνδυνος, συνδέονται με χειρότερα αποτελέσματα στα τεστ για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια των τριών ετών της μελέτης.

Καμία τέτοια τάση δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες της μέσης ή της όψιμης εμμηνόπαυσης.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι η ηλικία εμμηνόπαυσης, καθώς και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης της γνωστικής έκπτωσης στις γυναίκες», δήλωσε η Rabin.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.