ΥΓΕΙΑ

Στοματικό πρόβλημα συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η στοματική υγεία μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Στοματικό πρόβλημα συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή
Bigstock

Συμμετέχοντες σε έρευνα που έλαβαν θεραπεία για ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (κολπική μαρμαρυγή) είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν έναν υγιή καρδιακό παλμό εάν λάμβαναν μέτρα για να διαχειριστούν την ασθένεια των ούλων τους.

Η μελέτη περιελάμβανε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, που υποβλήθηκαν σε μια επέμβαση κατά την οποία χρησιμοποιείται θερμότητα για να καταστρέψει μια μικρή περιοχή του καρδιακού ιστού που προκαλεί τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Οι ασθενείς με σοβαρή φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα) που υποβλήθηκαν σε θεραπεία της νόσου των ούλων τους μετά από αυτήν την επέμβαση είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να επανεμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν την επέμβαση αλλά μετά δεν φρόντιζαν την στοματική τους υγιεινή.

“Η σωστή διαχείριση της νόσου των ούλων φαίνεται να βελτιώνει την πρόγνωση της κολπικής μαρμαρυγής και πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Shunsuke Miyauchi, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας στο πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία.

Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει στο πενταπλάσιο τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καθώς ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός προκαλεί τη συγκέντρωση και πήξη του αίματος στο εσωτερικό της καρδιάς, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πώς έγινε η έρευνα

Για την μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν 97 ασθενείς που έκαναν την επέμβαση στην καρδιά για τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό και θεραπεία ούλων με 191 ασθενείς που δεν έλαβαν καμία φροντίδα για ουλίτιδα.

Η κολπική μαρμαρυγή επανεμφανίστηκε στο 24% όλων των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, η οποία διήρκεσε μεταξύ 8 μηνών και 2 ετών.

Ωστόσο, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για ουλίτιδα είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ξανά κολπική μαρμαρυγή, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, οι ασθενείς των οποίων η κολπική μαρμαρυγή όντως επανεμφανίστηκε είχαν πιο σοβαρή ουλίτιδα από εκείνους των οποίων ο καρδιακός ρυθμός παρέμεινε κανονικός μετά την επέμβαση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Heart Association.

Έκπληκτοι από τα αποτελέσματα

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από το πόσο χρήσιμη θα μπορούσε να είναι μια ανάλυση της νόσου των ούλων ενός καρδιοπαθούς ως προς τη θεραπεία των καρδιακών του προβλημάτων, είπε ο δρ. Miyauchi.

Η American Heart Association (AHA) δεν αναγνωρίζει τη στοματική υγεία ως παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, αλλά αναγνωρίζει ότι μπορεί να είναι δείκτης συνολικής ευεξίας.

Τα βακτήρια από τα φλεγμονώδη ούλα μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο και η χρόνια φλεγμονή των ούλων μπορεί να σχετίζεται με χρόνια προβλήματα υγείας όπως βουλωμένες αρτηρίες, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα το γιατί η ασθένεια των ούλων μπορεί να επηρεάσει την κολπική μαρμαρυγή, είπε ο δρ. Miyauchi.

Πηγή: healthday.com