ΥΓΕΙΑ

Ποια μέτρηση “προβλέπει” αν μια έγκυος θα αναπτύξει διαβήτη κύησης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο πλακούντας θα μπορούσε να είναι μία από τις αιτίες, που ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ποια μέτρηση “προβλέπει” αν μια έγκυος θα αναπτύξει διαβήτη κύησης
Bigstock

Ένα έλλειμμα στον τρόπο με τον οποίο ο πλακούντας εκφράζει το γονίδιο για μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας 1 (IGF-1) φαίνεται να συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανέφεραν οι ερευνητές στην σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Medicine.

“Ο πλακούντας -ο κύριος μοχλός αλλαγών στη φυσιολογία της ινσουλίνης στην εγκυμοσύνη- είναι πιθανώς μια βασική πηγή ορμονών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του διαβήτη κύησης”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Marie-France Hivert, αναπληρώτρια καθηγήτρια πληθυσμιακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο διαβήτης κύησης επηρεάζει 1 στις 7 έγκυες και μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα, η υπερβολική αντίσταση στην ινσουλίνη συμβάλλει στον διαβήτη κύησης, αλλά τα ακριβή αίτια αυτής της αντίστασης παραμένουν ασαφή.

Για την μελέτη αυτή, οι ερευνητές διεξήγαγαν γενετική ανάλυση σε δείγματα ιστού πλακούντα, εντοπίζοντας 14 γονίδια που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ισχυρότερη συσχέτιση αφορούσε το γονίδιο IGF-1, το οποίο διαχειρίζεται τις επιδράσεις της αυξητικής ορμόνης στο σώμα. Η ορμόνη που παράγεται από το γονίδιο IGF-1 σχετίζεται με την ορμόνη ινσουλίνης και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα επεξεργάζονται το σάκχαρο στο αίμα.

Τα επίπεδα της ορμόνης IGF-1 αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι 5 φορές υψηλότερα στις εγκύους.

Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης IGF-1 στην αρχή της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να είναι ένας δείκτης ότι μια γυναίκα διατρέχει κίνδυνο για διαβήτη κύησης, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επίπεδα σχετίζονται με λιγότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, είπαν οι ερευνητές.

Μάλιστα, τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης IGF-1 στο αίμα κατά το α' τρίμηνο της εγκυμοσύνης φαίνεται να προβλέπουν μεταγενέστερη διάγνωση διαβήτη κύησης, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το υπερβολικό βάρος.

“Είναι πιθανό ότι η μέτρηση της ορμόνης IGF-1 στο α' θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό των εγκύων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη κύησης νωρίς στην εγκυμοσύνη, προσφέροντας ενδεχομένως ένα παράθυρο για πρόληψη. Ελπίζουμε να διεξαγάγουμε μελλοντική έρευνα για να εξετάσουμε εάν αυτή η πρωτεΐνη παίζει και αιτιολογικό ρόλο στη ρύθμιση του γλυκαιμικού δείκτη κύησης”, δήλωσε η δρ. Hivert.

Πηγή: healthday.com