ΥΓΕΙΑ

Οι επιπλοκές κύησης που αυξάνουν έως και 85% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες που εμφανίζουν κοινές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιπλοκές κύησης που αυξάνουν έως και 85% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες

Στη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα, «οι γυναίκες που αντιμετώπισαν οποιαδήποτε από τις πέντε σημαντικότερες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, αντιμετώπιζαν και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας για πάνω από 40 χρόνια», δήλωσαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Casey Crump, του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.

«Η εγκυμοσύνη θεωρείται ένα φυσικό τεστ αντοχής που μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση των μελλοντικών κινδύνων για την υγεία των γυναικών» αναφέρουν οι ερευνητές.

Πράγματι, οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες επιπλοκών κύησης (κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις), μπορούν να αυξήσουν τους συνολικούς κινδύνους για την υγεία.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 2 εκατομμύρια Σουηδέζες που γέννησαν μεταξύ 1973 και 2015. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την υγεία των γυναικών μέχρι το 2023, όταν οι γυναίκες αυτές ήταν κατά μέσο όρο 52 ετών.

Διαπίστωσαν ότι η διάγνωση διαβήτη κύησης (διαβήτης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), αύξησε τις πιθανότητες μιας γυναίκας να πεθάνει κατά την περίοδο της μελέτης κατά 52%, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς ιστορικό αυτής της επιπλοκής.

Ομοίως, ο πρόωρος τοκετός συνδέθηκε με 41% υψηλότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ενώ η γέννηση μωρού με χαμηλό βάρος, συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 30%.

Η προεκλαμψία, μια επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνδέθηκε επίσης με 13% αύξηση των πιθανοτήτων πρόωρου τοκετού, ανέφεραν οι ερευνητές.

Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι «παρέμειναν αυξημένοι ακόμη και 30 έως 46 χρόνια μετά τον τοκετό», σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για πολλές γυναίκες, δεδομένου ότι «σχεδόν το 30% όλων των γυναικών βιώνουν μια επιπλοκή της κύησης κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας».

Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από πολλές και διαφορετικές αιτίες.

Για παράδειγμα, η ύπαρξη οποιασδήποτε από τις επιπλοκές αύξησε τις πιθανότητες μιας γυναίκας για καρδιαγγειακό θάνατο κατά 1,5-2,5 φορές, σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς τέτοιο ιστορικό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Για τις γυναίκες που γέννησαν πρόωρα ή γέννησαν λιποβαρή μωρά, οι κίνδυνοι θανάτου από διαβήτη ή αναπνευστικές ασθένειες υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ οι πιθανότητες θανάτου από καρκίνο αυξήθηκαν έως και 20%.

Η ύπαρξη περισσοτέρων της μιας τέτοιων επιπλοκών κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης αύξησε ακόμη περισσότερο τους κινδύνους.

Οι γυναίκες με δύο ή τρεις τέτοιες επιπλοκές είδαν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου να αυξάνονται κατά 56% και 84%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων η εγκυμοσύνη ήταν υγιής, δήλωσαν οι ερευνητές.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να ενημερώνονται για κάθε πρόβλημα εγκυμοσύνης που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς τους.

Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες μπορούν να λάβουν «εγκαίρως προληπτικά μέτρα» που θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες για ασθένεια και να επιμηκύνουν τη ζωή τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.