ΥΓΕΙΑ

Χαμηλή δόση ασπιρίνης: Η συμβολή της στην πρόληψη και την επιβράδυνση του καρκίνου

Σινάνη Αικατερίνη

Μελέτες έχουν συνδέσει την καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης με μείωση έως και 40% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο. 

Χαμηλή δόση ασπιρίνης: Η συμβολή της στην πρόληψη και την επιβράδυνση του καρκίνου

Οι ειδικοί δεν συνιστούν ωστόσο την προληπτική λήψη της στον γενικό πληθυσμό λόγω του κινδύνου πρόκλησης αιμορραγίας.

Επιστήμονες στην Ιταλία διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης, μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να προλάβει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα από 238 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που λάμβαναν ασπιρίνη και από ασθενείς που δεν έπαιρναν το φάρμακο, για να διερευνήσουν εάν και πως επηρεάζει τον καρκίνο.

Το 12% από αυτούς λάμβαναν καθημερινά ασπιρίνη, ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν ασπιρίνη παρουσίαζαν σπανιότερα εξάπλωση του καρκίνου στους λεμφαδένες. Εμφάνιζαν επίσης αυξημένη διήθηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού εντός των καρκινικών όγκων.

Όταν οι ερευνητές εξέθεσαν καρκινικά κύτταρα στην ασπιρίνη στο εργαστήριο, παρατήρησαν ότι αυξανόταν μια πρωτεΐνη που λέγεται CD80. Η πρωτεΐνη αυτή σχετίζεται με την αυξημένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που λάμβαναν ασπιρίνη είχαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής στον υγιή ιστό του εντέρου τους.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ασπιρίνη αυξάνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού εναντίον του καρκίνου στο έντερο, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης της επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με ποιον ακριβώς τρόπο ωφελεί η ασπιρίνη τον οργανισμό, εικάζουν όμως ότι διεγείρει ορισμένες πλευρές της αντίδρασης του ανοσοποιητικού εναντίον των καρκινικών κυττάρων.

«Γνωρίζουμε ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Εν τούτοις, δεν συνιστάται ακόμα η λήψη της από τον γενικό πληθυσμό, διότι τα οφέλη της δεν υπερκαλύπτουν σε όλους τους δυνητικούς κινδύνους», είπε η Δρ. Mona Rezapour, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Cancer.